Kwiecień 2022
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz
Wszystko o szczupaku
Ostatnio dodane fotki
2021
Łowca Ryby Roku
Jan Brzozowski
Strony partnerskie
Translate
Logowanie
Aktualnie na stronie
Stop sieciom w PZW
Zobacz temat
Jedna opłata na całą Polskę
|
|
Momek93 |
Dodany dnia 21.01.2022 18:37
|
Level 1![]() Postów: 2 Data rejestracji: 04.10.21 |
W wiadomościach wyskoczył mi taki temat że rząd planuje wprowadzić jedną opłatę na całą Polskę(250 zł) Wiecie coś o tym? Podałam zrodlo https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/planowane-odej%C5%9Bcie-od-kart-w%C4%99dkarskich/ar-AAT0fIE?li=BBr5KbO |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 21.01.2022 18:50
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 5261 Data rejestracji: 16.02.11 |
Wiemy tyle co Ty. Wyskoczył news i link rozsyłany pomiędzy wędkarzami. Czy to prawda zobaczymy.
Zrobię to, albo zginę próbując. Mówienie, że się nie da, to domena słabych ![]() |
|
|
Zbigniew Kapustynski |
Dodany dnia 22.01.2022 09:30
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 1955 Data rejestracji: 08.11.12 |
No i dobrze , byłoby podobnie jak w innych krajach. Za rok 30 E na Rugii a u nas 250 zł (55E) za jeden okręg bez ryb. Chore....![]() zibibinio |
|
|
Mariusz Kroczak |
Dodany dnia 22.01.2022 09:38
|
Level 3![]() Mój blog: kliknij! Postów: 342 Data rejestracji: 14.03.13 |
Ciekawsza jest informacja o braku(zakazie) odłowów siecią.
Motyl ![]() |
|
|
Kamil Zaczkiewicz |
Dodany dnia 22.01.2022 11:46
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 2410 Data rejestracji: 13.02.14 |
Wszystkie te słowa brzmią pięknie, ale pytanie, jak to wyjdzie w praktyce. Według mnie, zniesienie obowiązku posiadania karty wędkarskiej, to nie droga do mądrej popularyzacji wędkarstwa. Bez edukacji, uświadamiania, ale przede wszystkim częstych kontroli i nieuchronnych, wysokich kar, te zmiany spowodują tylko "dorżnięcie" i tak już kiepskiego rybostanu...
|
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 22.01.2022 18:56
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 2848 Data rejestracji: 19.03.11 |
No cóż, ja jestem sceptyczny. Dlaczego? Wszędzie wokół widać przykłady działalności urzędników z nadania obecnego rządu. Obym się mylił, ale uważam, że to tylko kolejny skok na kasę.
LUBIĘ RYBOWANIE ![]() |
|
|
Jacek Bartnik |
Dodany dnia 23.01.2022 09:46
|
![]() Level 3 ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 422 Data rejestracji: 27.03.13 |
Jan Brzozowski napisał(a): No cóż, ja jestem sceptyczny. Dlaczego? Wszędzie wokół widać przykłady działalności urzędników z nadania obecnego rządu. Obym się mylił, ale uważam, że to tylko kolejny skok na kasę. Albo na elektorat ![]() |
|
|
Radek Uscinski |
Dodany dnia 23.01.2022 11:46
|
![]() Level 4 ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 832 Data rejestracji: 07.12.12 |
Zbigniew Kapustynski napisał(a): No i dobrze , byłoby podobnie jak w innych krajach. Za rok 30 E na Rugii a u nas 250 zł (55E) za jeden okręg bez ryb. Chore.... ![]() Nie naginaj faktów, jakie 250 zł? ![]() Szpadel |
|
|
km73 |
Dodany dnia 23.01.2022 18:55
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 1892 Data rejestracji: 06.11.13 |
Jacek Bartnik napisał(a): Jan Brzozowski napisał(a): No cóż, ja jestem sceptyczny. Dlaczego? Wszędzie wokół widać przykłady działalności urzędników z nadania obecnego rządu. Obym się mylił, ale uważam, że to tylko kolejny skok na kasę. Albo na elektorat ![]() Wg mnie też chodzi o elektorat. ![]() Pozdrawiam, Maniek2, km73 Night Hunter |
|
|
Zbigniew Kapustynski |
Dodany dnia 24.01.2022 05:34
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 1955 Data rejestracji: 08.11.12 |
Radek Uscinski napisał(a): Radek to jest opłata za cały okręg z jeziorami i rzekami. Makleburgii. Tak dla sprostowania....Zbigniew Kapustynski napisał(a): No i dobrze , byłoby podobnie jak w innych krajach. Za rok 30 E na Rugii a u nas 250 zł (55E) za jeden okręg bez ryb. Chore.... ![]() Nie naginaj faktów, jakie 250 zł? ![]() ![]() zibibinio |
|
|
jachu67 |
Dodany dnia 24.01.2022 07:06
|
Level 1![]() Postów: 49 Data rejestracji: 22.03.19 |
km73 napisał(a): Jacek Bartnik napisał(a): Jan Brzozowski napisał(a): No cóż, ja jestem sceptyczny. Dlaczego? Wszędzie wokół widać przykłady działalności urzędników z nadania obecnego rządu. Obym się mylił, ale uważam, że to tylko kolejny skok na kasę. Albo na elektorat ![]() Wg mnie też chodzi o elektorat. ![]() W moim Okręgu jest 14 osób na stanowiskach kierowniczych. Ile na pełnym etacie, a ile na 1/2 etatu nie wiem... Niech każdy ma 5000 zł na "rękę" , to z kosztami innymi, to ok. 8500 zł. /miesiąc/ osoba. Gdyby z tych kosztów zrezygnować ,a przeznaczyć na zarybianie , ochronę .. ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 24.01.2022 11:01
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 5261 Data rejestracji: 16.02.11 |
Zasadniczą zmianą będzie jedna opłata na wszystkich akwenach będących w administracji Wód Polskich, która wyniesie 250 zł. Chcemy odejść od kart wędkarskich i wprowadzić jedną opłatę, gdyż chcemy skończyć z sytuacją, gdy wędkarz na pozwolenia wydaje tysiące złotych w skali całego kraju. Obecnie każdy okręg rybacki, czy użytkownik wód działa na własnych zasadach i pobiera opłaty, co zniechęca do uprawiania wędkarstwa. Dlatego zapraszamy do współpracy wszystkich użytkowników wód, zwłaszcza Polski Związek Wędkarski i Okręgi Wędkarskie Zachęcamy, by przystąpiły do naszego programu, tak by ceny były racjonalne, a akweny dostępne dla wszystkich - podkreślił Wiceminister Gróbarczyk. Zachęcamy, by przystąpiły do naszego programu... A co, jeśli nie zechcą przystąpić? "Nasze Łowiska" to projekt jednego zezwolenia na wędkowanie na terenie całej Polski. Zarządzeniem Prezesa Wód Polskich nr 87/2021 w sprawie wprowadzenia zezwolenia "Nasze Łowiska", wprowadzona została możliwość jednego zezwolenia na wędkowanie na terenie całego kraju. Co prawda opłata ta dotyczy tylko obwodów, których rybackim użytkownikiem są Wody Polskie, ale ilość objętych tym rozporządzeniem obwodów będzie się sukcesywnie powiększać. W najbliższym czasie, w oparciu o posiadane dokumenty, kilkanaście dodatkowych obwodów zostanie udostępnionych wędkarzom. Rozpoczęto również negocjacje z innymi użytkownikami rybackimi, a po ich pozytywnym zakończeniu liczba obwodów może zamknąć się trzema cyframi. Wtedy "Nasze Łowiska" staną się autentycznym zezwoleniem krajowym. Myślę, że to daleka droga jeszcze. Mogą teoretycznie nie przedłużać dzierżawy okręgom PZW, jeśli te się skończą, tylko może być tak, że za chwilę coś tam się pozmienia "u żłoba" i zabraknie woli politycznej, żeby to kontynuować. Źródło cytatów: https://wody.gov.pl/aktualnosci/2392-powstal-departament-rybactwa-w-wodach-polskich-dla-zreformowania-gospodarki-rybackiej Zrobię to, albo zginę próbując. Mówienie, że się nie da, to domena słabych ![]() |
|
|
km73 |
Dodany dnia 26.01.2022 23:02
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 1892 Data rejestracji: 06.11.13 |
Wodzu, Wydaje mi się, że "woli politycznej" nie zabraknie... To jest "SKOK" na dużą kasę... Tak w uproszczeniu, statystyczno - matematycznie: 1. Szacunkowe dane o ilości wędkarzy w PL., to 2.000.000 ludków. Oczywiści różnej "maści": Zrzeszonych, niezrzeszonych, niedzielnych, urlopowych, itp... 2. Jeżeli każdy z wędkarzy, tych jw., wpłaci do Skarbu Państwa, z pominięciem PZW, po 250,00 zeta za roczne wędkowanie, to oznacza roczny przychód do Skarbu Państwa w kwocie 500 MILIONÓW zł. ROCZNY!!! 3. Co, oczywiście dalej w dużym uproszczeniu, oznacza np. wypłatę jednego miliona świadczeń z Programu 500+ (netto). Oczywiście wiemy, że obsługa tego Programu jest XYZ x większa... 4. Jeżeli nas wędkarzy jest "tylko" milion, to dzielimy wszystko przez 2. To i tak dalej jest to duża KASA. 5. PZW jako struktura powstała 1950 roku. Liczy 45 Okręgów oraz 2.700 Kół. Jest to 72 lata działalności i pozyskanego w tym czasie majątku oraz dużej infrastruktury, wszelakiej, włącznie z nieruchomościami. Przejęcie przez Skarb Państwa (z dnia na dzień) takiego DOBRODZIEJSTWA, to jest BAJKA! Oczywiście: Nie liczmy na dodatkowe zarybienia. Nie liczmy na dodatkową ochronę wód. Nie liczmy na dodatkowe kontrole nad wodą. Nie liczmy na szybką i efektywną egzekucję wykroczeń pseudo - wędkarzy / kłusowników. Choć tu może być "coś" do przodu. Jeżeli przykładowa kara za wykroczenie / kłusownictwo to x 10 w stosunku do opłaty licencji 250,00, czyli 2.500,00 zeta, to Skarb Państwa może być nam przychylny z eliminacją patologii. Ale to chyba nie ten kraj, to chyba nie ten mental, to chyba nie te potrzeby, zwłaszcza nas WĘDKARZY. Ot, takie moje wieczorne przemyślenia... Pozdrawiam, Maniek2, km73 Night Hunter |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 26.01.2022 23:19
|
No tak, ale wiesz co stanie się z tą infrastrukturą PZW, którą by "Zarząd" miał oddać za darmo? W sensie jakieś pomosty, slipy, jakieś stanice, budynki, które zostały zbudowane na dzierżawionym od Państwa terenie?
Zrobię to, albo zginę próbując. Mówienie, że się nie da, to domena słabych ![]() |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 27.01.2022 19:08
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Postów: 2848 Data rejestracji: 19.03.11 |
Póki co,dla wędkarzy oznacza to dodatkową kasę do zapłacenia. Czyli 250 za wody niby ogólnodostępne, no i haracz dla swojego okręgu. Ewentualnie inne okręgi, jeśli ktoś chce łowić w innych miejscach kraju. Natomiast PZW będzie trwał nawet wtedy, gdy zostanie pozbawiony najmniejszej nawet sadzawki. Dlaczego? PZW w całym kraju ma olbrzymi majątek trwały, wart miliardy złotych. Po prostu zaczną ten majątek wyprzedawać, a kasę przeznaczać na cele statutowe, czyli na swoje tłuste pensje. Chyba, że wcześniej PZW zostanie zlikwidowany, choć póki co, takich możliwości prawnych nie ma. No, ale nasz dzielny rząd nie z takimi sobie radził. LUBIĘ RYBOWANIE ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Facebook - Lubię To: |
|
Przejdź do forum: |