Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Dariusz Gorgon dnia 18.02.2013 13:59
#1

ŁOSOŚ

Proponuje zaopatrzyć się w łososia albo w dwa filety norwega jeżeli mamy kłopot z filetowaniem ryb.

Do pierwszej potrawy potrzebne mam będą jeszcze bazylia, natka pietruszki, koper, czosnek, oliwa z oliwek albo dobry olej roślinny, cytryna i według upodobań majonez. Z naszego fileta pozbywamy się skóry i ości osuszamy, delikatnie posypujemy solą i pozostawiamy na razie. Koper i natkę z pietruszki siekamy drobno musimy mięć ich tyle aby pokryć dokładnie naszego fileta, do tego wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, teraz pokrywamy dokładnie naszego fileta mieszanką ziół( od wewnętrznej strony) zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę. Przed podaniem oczyszczamy rybę z przypraw płuczemy osuszamy i kroimy w paski mniej więcej centymetrowej szerokości( wcześniej pozbywając się mięsa z brzucha jest cienkie i będzie psuło wygląd dania) teraz zajmiemy się sosem w którym będziemy maczać naszą rybkę, bazylie, natkę pietruszki(sporą ilość) i 2-3 ząbki czosnku miksujemy lub ucieramy w moździerzu z odrobiną soli ( osobiście wolę ten drugi sposóCool całość mieszamy z oliwą albo z majonezem i mamy gotowy sos. Sam sos robimy przed podaniem aby nie stracił intensywnego smaku. Teraz drugi filet czyścimy z ości zostawiamy skórę delikatnie solimy skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś 30 min. Możemy też przygotować tego fileta jak poprzednio ale to już wam zostawiam, teraz zajmiemy się tak zwaną bejcą którą pomalujemy łososia przed pieczeniem. 3-4 łyżki musztardy mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego dodajemy 1-2 łyżki miodu dokładnie mieszamy i pędzelkiem pokrywamy fileta przed włożeniem do piekarnika. Blachę do pieczenia smarujemy olejem układamy rybkę, piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut ,możemy podać nasze danie z młodymi ziemniakami albo z grzankami natartymi czosnkiem. Jeżeli chodzi o samą bejcę to do składników które podałem możecie dodać jeszcze jakiś alkohol, posiekane zioła jeżeli ktoś lubi ostre potrawy może to być też ostra papryka ale to już pozostawiam waszej inwencji.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:25

Dodane przez Jacek Wrobel dnia 13.03.2013 16:55
#2

PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM


SKŁADNIKI NA PLACKI

250g świeżego fileta z dorsza bez skóry
1 średnia cebula
70g świeżej zielonej fasolki szparagowej
100 g czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczki utartej skórki z cytryny
1 mała pietruszka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.8l oleju do głębokiego smażenia
sól, cukier, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SOS

1 ogórek świeży duży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 cebula ( lub czosnek zależy od upodobania)
250 ml śmietany 18%
1 papryczki chilli
1 łyżeczka mąki
liście pietruszki
sól, pieprz, cytryna, liść laurowy

Ogórek kroimy na pół, usuwamy nasionka, dodajemy papryczkę pozbawioną nasion i miksujemy w mikserze, następnie wrzucamy całość do rozgrzanego rondla z masłem,wszystko razem dusimy przez ok. 4 minuty powoli mieszając. Teraz czas na posiekaną cebulę lub wyciśnięty czosnek, liść laurowy do smaku sól, cukier i pieprz i prószymy mąką ,delikatnie mieszając. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty, zestawiamy z ognia, wciskamy łyżeczkę soku z cytryny i dorzucamy posiekaną natkę , całość schładzamy.

Filety pozbawione skóry myjemy, suszymy i drobno siekamy ( ja je kroję i rozdrabniam widelcem) Kroimy bardzo drobno; papryczkę, fasolkę, cebulę i pietruszkę ,dusimy pod przykryciem 2 minuty, odstawiamy. Rozbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy do smaku, mieszamy, łączymy z rybą i duszonymi wcześniej składnikami. Formujemy placki ok. 6 cm średnicy, niezbyt grube i smażymy w głębokiej patelni ( ja smażę na frytkownicy ) na dużym oleju do uzyskania ciemnożółtego koloru. Podajemy ze schłodzonym sosem ogórkowym.Grin

Wszystkim którzy lubią przygotować rybkę inaczej życzę SMACZNEGO!!!Tak Trzymać

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:23

Dodane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:23
#3

ZUPA Z DORSZA

- 3 sztuki dorsza całego z głowami,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3-5 ziaren pieprzu czarnego,
- 3-5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ziemniaki,
- włoszczyzna jak do rosołu, pokroić w słupki,
- 25g masełka

Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody.
Dorsza filetujemy, głowy bez oczu i skrzeli oraz kręgosłupy wrzucamy do garnka (filety póki co czekają na swoją kolej).
Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, aby wywar był klarowny.
Po ugotowaniu z wywaru usuwamy głowy, kręgosłupy i wszelkie ości i dodajemy kostkę bulionu warzywnego, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy dalej.
Włoszczyznę i masło wrzucamy na patelnię, podsmażamy, aż warzywka puszczą aromat i wrzucamy do garnka.
Gdy ziemniaki są miękkie, całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, kroimy filety w małą kostkę i dodajemy je do gotującej się zupy na 10-15 minut.
Podajemy z siekaną pietruszką.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Arek Pawlak dnia 24.10.2013 13:44
#4

ROLADA SZPINAKOWA

0,5 kg szpinaku
4 jajka
1 ząbek czosnku
łosoś wędzony - opakowanie 200g (może być więcej wedle upodobania)

Szpinak zasmażyć z 1 łyżką masła, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i czosnkiem.
Wystudzić.
Następnie dodać 4 żółtka i wymieszać.
Z białek ubić na sztywno pianę i połączyć z masą.
Wylać na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piec 15 minut w temperaturze 180*.
Wystudzić.
Wyjąć z blachy i posmarować twarożkiem Almette (śmietankowym).
Rozłożyć łososia wędzonego na całości.
Zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Smacznego życzy moja żonaSmile

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Jacek Wrobel dnia 25.10.2013 18:29
#5

Mniam....... podziękuj żonie, ArkuTak Trzymać

Dodane przez Jacek Wrobel dnia 02.06.2014 19:16
#6

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWYM

Wczoraj robiłem duszonego dorsza ze szpinakiem. Namówiła mnie na ten szpinak żona i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Podam przepis może ktoś skorzysta;

Robiłem porcję dla 4 osób

8 filetów z dorsza ze skórą (oczywiście złowiony własnoręcznieGrin)
sól, kolendra i pieprz cytrynowy

Filety oprószamy solą, kolendrą i pieprzem cytrynowym a godzinkę przed przygotowaniem dania.

Szpinak w ilości 400g
Fasolka szparagowa 100g
3 ząbki czosnku
jedna mała cebule
biała część pora
sól, pieprz kolorowy,
łyżka oliwy
4 czubate łyżki śmietany 12%

Pora kroimy wzdłuż w cienkie paseczki. Podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy szpinak, pokrojona w plasterki fasolę, krojoną na drobno cebulę i wyciśnięty czosnek i wszystko razem solimy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego a na sosie kładziemy dorsza skórą do góry. Naczynie przykrywamy pokrywką i stawiamy na maluteńkim ogniu. Dusimy ok 10 minut.
W między czasie, pod koniec gotowania rybę bardzo delikatnie należy przewrócić na drugą stronę.
Smacznego!!!

Dodane przez Arek Pawlak dnia 23.06.2014 20:42
#7

DORSZ W KURKUMIE NA KASZANCE Z SOSEM OGÓRKOWYM

Składniki:


Dorsz
- polędwica z dorsza (2 - 3 filety)
- pieprz
- kurkuma
- oliwa z oliwek
- liście mięty

Polędwicę dorszową pociąć na kawałki o długości ok. 10 cm.
Obsypać dorsza pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), następnie obtoczyć w kurkumie.
Przed smażeniem wyłożyć patelnię pergaminem. Smażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać rozgniecioną miętę.
Po smażeniu "towaru" z patelni nie wyrzucać, będzie potrzebny do przygotowania sosu.

Sos
- ogórki (2-3 szt.)
- masło (łyżka stołowa)
- białe wino (1 szklanka)
- liście mięty
- sól, pieprz, cukier, skórka z cytryny

Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.
Listki świeżej mięty posiekać.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Na patelnię po smażeniu dorsza wrzucić łyżkę masła i czosnek, po chwili podlać białym winem, zamieszać dobrze i wyciągnąć pergamin z patelni, dodać sól i pieprz, szczyptę cukru. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce nad patelnią.
Dodać 3 kawałki twardego masła, posiekaną miętę i ogórki i chwilę poddusić.

Kaszanka
- kaszanka (4 szt.)
- cebula (1 szt.)
- czosnek (2 ząbki)
- miód (2 - 3 łyżki)
- jabłko (1 szt.)
- curry i skórka z cytryny

Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Kaszankę wyjąć z osłonek i pokroić.

Na rozgrzaną patelnię wlać miód, wrzucić cebulę i czosnek - lekko zeszklić, podlać oliwą i włożyć kaszankę. Posypać przyprawą Curry, dodać startą skórkę z cytryny i na samym końcu dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.

Podawać układając na talerzu najpierw kaszankę (kopczyk), na to dorsza i polać sosem ogórkowym. Przybrać listkiem mięty.

pikefinder.pl/upload_img/40316_dorsz_w_kurkumie.jpg
Smacznego życzy Majka.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez km73 dnia 08.08.2019 12:38
#8

Kucharz przestrzega: Nie jedzcie kulek rybnych na wakacjach! Czyli kulinarny Recykling.


https://www.o2.pl...456328321a

Dodane przez Arek Pawlak dnia 11.08.2019 21:40
#9

O ku$waGrin