Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Jacek Wrobel dnia 13.03.2013 16:55
#2

PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM


SKŁADNIKI NA PLACKI

250g świeżego fileta z dorsza bez skóry
1 średnia cebula
70g świeżej zielonej fasolki szparagowej
100 g czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczki utartej skórki z cytryny
1 mała pietruszka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.8l oleju do głębokiego smażenia
sól, cukier, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SOS

1 ogórek świeży duży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 cebula ( lub czosnek zależy od upodobania)
250 ml śmietany 18%
1 papryczki chilli
1 łyżeczka mąki
liście pietruszki
sól, pieprz, cytryna, liść laurowy

Ogórek kroimy na pół, usuwamy nasionka, dodajemy papryczkę pozbawioną nasion i miksujemy w mikserze, następnie wrzucamy całość do rozgrzanego rondla z masłem,wszystko razem dusimy przez ok. 4 minuty powoli mieszając. Teraz czas na posiekaną cebulę lub wyciśnięty czosnek, liść laurowy do smaku sól, cukier i pieprz i prószymy mąką ,delikatnie mieszając. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty, zestawiamy z ognia, wciskamy łyżeczkę soku z cytryny i dorzucamy posiekaną natkę , całość schładzamy.

Filety pozbawione skóry myjemy, suszymy i drobno siekamy ( ja je kroję i rozdrabniam widelcem) Kroimy bardzo drobno; papryczkę, fasolkę, cebulę i pietruszkę ,dusimy pod przykryciem 2 minuty, odstawiamy. Rozbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy do smaku, mieszamy, łączymy z rybą i duszonymi wcześniej składnikami. Formujemy placki ok. 6 cm średnicy, niezbyt grube i smażymy w głębokiej patelni ( ja smażę na frytkownicy ) na dużym oleju do uzyskania ciemnożółtego koloru. Podajemy ze schłodzonym sosem ogórkowym.Grin

Wszystkim którzy lubią przygotować rybkę inaczej życzę SMACZNEGO!!!Tak Trzymać

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:23