Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Dariusz Gorgon dnia 18.02.2013 13:59
#1

ŁOSOŚ

Proponuje zaopatrzyć się w łososia albo w dwa filety norwega jeżeli mamy kłopot z filetowaniem ryb.

Do pierwszej potrawy potrzebne mam będą jeszcze bazylia, natka pietruszki, koper, czosnek, oliwa z oliwek albo dobry olej roślinny, cytryna i według upodobań majonez. Z naszego fileta pozbywamy się skóry i ości osuszamy, delikatnie posypujemy solą i pozostawiamy na razie. Koper i natkę z pietruszki siekamy drobno musimy mięć ich tyle aby pokryć dokładnie naszego fileta, do tego wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, teraz pokrywamy dokładnie naszego fileta mieszanką ziół( od wewnętrznej strony) zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę. Przed podaniem oczyszczamy rybę z przypraw płuczemy osuszamy i kroimy w paski mniej więcej centymetrowej szerokości( wcześniej pozbywając się mięsa z brzucha jest cienkie i będzie psuło wygląd dania) teraz zajmiemy się sosem w którym będziemy maczać naszą rybkę, bazylie, natkę pietruszki(sporą ilość) i 2-3 ząbki czosnku miksujemy lub ucieramy w moździerzu z odrobiną soli ( osobiście wolę ten drugi sposóCool całość mieszamy z oliwą albo z majonezem i mamy gotowy sos. Sam sos robimy przed podaniem aby nie stracił intensywnego smaku. Teraz drugi filet czyścimy z ości zostawiamy skórę delikatnie solimy skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś 30 min. Możemy też przygotować tego fileta jak poprzednio ale to już wam zostawiam, teraz zajmiemy się tak zwaną bejcą którą pomalujemy łososia przed pieczeniem. 3-4 łyżki musztardy mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego dodajemy 1-2 łyżki miodu dokładnie mieszamy i pędzelkiem pokrywamy fileta przed włożeniem do piekarnika. Blachę do pieczenia smarujemy olejem układamy rybkę, piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut ,możemy podać nasze danie z młodymi ziemniakami albo z grzankami natartymi czosnkiem. Jeżeli chodzi o samą bejcę to do składników które podałem możecie dodać jeszcze jakiś alkohol, posiekane zioła jeżeli ktoś lubi ostre potrawy może to być też ostra papryka ale to już pozostawiam waszej inwencji.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:25