Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Arek Pawlak dnia 23.06.2014 20:42
#7

DORSZ W KURKUMIE NA KASZANCE Z SOSEM OGÓRKOWYM

Składniki:


Dorsz
- polędwica z dorsza (2 - 3 filety)
- pieprz
- kurkuma
- oliwa z oliwek
- liście mięty

Polędwicę dorszową pociąć na kawałki o długości ok. 10 cm.
Obsypać dorsza pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), następnie obtoczyć w kurkumie.
Przed smażeniem wyłożyć patelnię pergaminem. Smażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać rozgniecioną miętę.
Po smażeniu "towaru" z patelni nie wyrzucać, będzie potrzebny do przygotowania sosu.

Sos
- ogórki (2-3 szt.)
- masło (łyżka stołowa)
- białe wino (1 szklanka)
- liście mięty
- sól, pieprz, cukier, skórka z cytryny

Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.
Listki świeżej mięty posiekać.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Na patelnię po smażeniu dorsza wrzucić łyżkę masła i czosnek, po chwili podlać białym winem, zamieszać dobrze i wyciągnąć pergamin z patelni, dodać sól i pieprz, szczyptę cukru. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce nad patelnią.
Dodać 3 kawałki twardego masła, posiekaną miętę i ogórki i chwilę poddusić.

Kaszanka
- kaszanka (4 szt.)
- cebula (1 szt.)
- czosnek (2 ząbki)
- miód (2 - 3 łyżki)
- jabłko (1 szt.)
- curry i skórka z cytryny

Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Kaszankę wyjąć z osłonek i pokroić.

Na rozgrzaną patelnię wlać miód, wrzucić cebulę i czosnek - lekko zeszklić, podlać oliwą i włożyć kaszankę. Posypać przyprawą Curry, dodać startą skórkę z cytryny i na samym końcu dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.

Podawać układając na talerzu najpierw kaszankę (kopczyk), na to dorsza i polać sosem ogórkowym. Przybrać listkiem mięty.

pikefinder.pl/upload_img/40316_dorsz_w_kurkumie.jpg
Smacznego życzy Majka.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 01.01.1970 01:00