Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Jacek Wrobel dnia 02.06.2014 19:16
#6

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWYM

Wczoraj robiłem duszonego dorsza ze szpinakiem. Namówiła mnie na ten szpinak żona i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Podam przepis może ktoś skorzysta;

Robiłem porcję dla 4 osób

8 filetów z dorsza ze skórą (oczywiście złowiony własnoręcznieGrin)
sól, kolendra i pieprz cytrynowy

Filety oprószamy solą, kolendrą i pieprzem cytrynowym a godzinkę przed przygotowaniem dania.

Szpinak w ilości 400g
Fasolka szparagowa 100g
3 ząbki czosnku
jedna mała cebule
biała część pora
sól, pieprz kolorowy,
łyżka oliwy
4 czubate łyżki śmietany 12%

Pora kroimy wzdłuż w cienkie paseczki. Podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy szpinak, pokrojona w plasterki fasolę, krojoną na drobno cebulę i wyciśnięty czosnek i wszystko razem solimy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego a na sosie kładziemy dorsza skórą do góry. Naczynie przykrywamy pokrywką i stawiamy na maluteńkim ogniu. Dusimy ok 10 minut.
W między czasie, pod koniec gotowania rybę bardzo delikatnie należy przewrócić na drugą stronę.
Smacznego!!!