Tytuł: PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe :: Dania z ryb morskich

Dodane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 12:23
#3

ZUPA Z DORSZA

- 3 sztuki dorsza całego z głowami,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3-5 ziaren pieprzu czarnego,
- 3-5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ziemniaki,
- włoszczyzna jak do rosołu, pokroić w słupki,
- 25g masełka

Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody.
Dorsza filetujemy, głowy bez oczu i skrzeli oraz kręgosłupy wrzucamy do garnka (filety póki co czekają na swoją kolej).
Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, aby wywar był klarowny.
Po ugotowaniu z wywaru usuwamy głowy, kręgosłupy i wszelkie ości i dodajemy kostkę bulionu warzywnego, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy dalej.
Włoszczyznę i masło wrzucamy na patelnię, podsmażamy, aż warzywka puszczą aromat i wrzucamy do garnka.
Gdy ziemniaki są miękkie, całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, kroimy filety w małą kostkę i dodajemy je do gotującej się zupy na 10-15 minut.
Podajemy z siekaną pietruszką.

Edytowane przez Arek Pawlak dnia 01.01.1970 01:00