PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Organizacja wyprawy do Norwegii - przepisy i przydatne informacje
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Wrzesień 2018
Łowca Ryby Miesiąca
robeRTS

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

grzyby
Szczupaczyca 116
Odlot

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 2

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,315

· Najnowszy użytkownik: dawidz91

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Organizacja wyprawy do Norwegii - przepisy i przydatne informacje
Arek Pawlak
Z racji, że wybieramy się do Norwegii w kwietniu 2014 zakładam ten wątek, żeby gromadzić tu potrzebne informacje. Może to przyda się komuś w przyszłości.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Przepisy celne dla osób podróżujących do i z Norwegii


Kiedy przyjeżdżasz do Norwegii

Jeśli przywozisz do Norwegii dewizy lub towary, masz obowiązek zadeklarowania ich Służbie Celnej (Tollvesenet). Istnieje szereg różnych wyjątków od tego obowiązku. Najważniejsze z nich są opisane poniżej. W razie wątpliwości, skontaktuj się ze Służbą Celną (Tollvesenet).

Przejście oznaczone kolorem czerwonym czy zielonym?

Na większości przejść granicznych wprowadzono strefy oznaczone kolorami CZERWONYM i ZIELONYM. Wybierając przejście oznaczone kolorem czerwonym, deklarujesz posiadanie towarów podlegających opłatom celnym i podatkowi akcyzowemu lub wymagających specjalnych zezwoleń na przywóz. Jeśli wybierzesz przejście oznaczone kolorem zielonym, deklarujesz posiadanie wyłącznie towarów zwolnionych od cła i podatku akcyzowego, jak również na brak towarów wymagających specjalnych zezwoleń na przywóz. W razie wątpliwości, idź do przejścia oznaczonego kolorem czerwonym i zapytaj Służbę Celną (Tollvesenet).

Przejście oznaczone kolorem zielonym możesz przekroczyć wyłącznie, jeśli posiadasz towary zwolnione od cła i podatku akcyzowego, w granicach dopuszczalnych limitów ilościowych oraz wartościowych, a także:

* towary przeznaczonych do użytku osobistego lub z przeznaczeniem na prezent w kontekście prywatnym, nieprzeznaczone na sprzedaż lub do celów zarobkowych
* kiedy towary te wwozisz osobiście, przy sobie lub w bagażu, w sposób umożliwiający okazanie ich do kontroli celnej.

Jeżeli bagaż zaginął i z tego powodu zostanie dostarczony później, musisz udać się do przejścia oznaczonego kolorem czerwonym i poinformować o zawartości bagażu podręcznego i bagażu pozostałego.

Służba Celna (Tollvesenet) jest uprawniona do przeprowadzania kontroli osób, bagażu oraz środków transportu. Musisz samodzielnie rozpakować i ponownie zapakować bagaż podlegający kontroli i masz obowiązek udzielania odpowiedzi na pytania Służby Celnej (Tollvesenet).

Zasady dotyczące zwolnienia od cła i podatku akcyzowego (limit)

Jeśli przebywałeś poza granicami Norwegii nie krócej niż 24 godziny, możesz wwieźć ze sobą towary o łącznej wartości do 6000 koron norweskich, bez uiszczania cła i podatku akcyzowego.

Jeśli przebywałeś poza granicami Norwegii krócej niż 24 godziny, możesz jednorazowo, w ciągu 24 godzin, wwieźć towary o łącznej wartości do 3000 koron norweskich bez konieczności uiszczania cła i podatku akcyzowego. Wyroby alkoholowe i/lub tytoniowe w ilości ograniczonej limitem możesz przywieźć tylko wtedy, jeżeli możesz udokumentować opłacenie akcyzy w jednym z krajów członkowskich EOG. Dlatego nie możesz robić zakupów w sklepach bezcłowych.

Dzieci w wieku poniżej 12 lat nie mogą przywozić żywności zwolnionej od cła i podatku akcyzowego, za wyjątkiem napojów bezalkoholowych, wyrobów czekoladowych i słodyczy.

Limity dotyczące zwolnienia z cła i podatku akcyzowego

W ramach limitu wartościowego 6000/3000 koron norweskich, możesz wwieźć do Norwegii bez cła i podatku akcyzowego następujące wyroby alkoholowe i tytoniowe (patrz omówione powyżej ograniczenia dotyczące pobytu poza granicami Norwegii, krótszego niż 24 godziny):

pikefinder.pl/upload_img/45672_normy_ilosciowe_napojow_alkoholowych.jpg

"Limit na wódki" można wymienić na 1,5 litra wina lub piwa, a ?limit na wina" można wymienić na piwo, litr za litr. Przykłady dozwolonych kombinacji:

1 litr wódki + 1,5 litra wina + 2 litry piwa
3 litry wina + 2 litry piwa
5 litrów piwa

pikefinder.pl/upload_img/64035_ilosc_alkohol_norwegia.gif

Normy ilościowe dla wyrobów tytoniowych:

200 sztuk papierosów lub 250 gramów innych wyrobów tytoniowych oraz
200 sztuk bibułek papierosowych.

Aby móc wwieźć piwo, wino i wyroby tytoniowe, musisz mieć ukończone 18 lat. Aby wwieźć wódki i tym podobne o zawartości alkoholu powyżej 22 %, musisz mieć ukończone 20 lat.

Mięso, produkty mięsne, mleko oraz produkty mleczne


Możesz wziąć ze sobą łącznie 10 kilogramów mięsa i produktów mięsnych, sera oraz karm zwierzęcych. Karmy dla psów i kotów nie podlegają ograniczeniu do 10 kilogramów.

Zabrania się wwożenia w bagażu mięsa, produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych z krajów leżących poza EOG. Produkty takie podlegają weterynaryjnej kontroli granicznej i muszą posiadać świadectwo weterynaryjne.

Limit wartościowy

Jeśli przekroczysz limit wartościowy wynoszący 6000/3000 koron norweskich, sam możesz zdecydować, za które towary chcesz zapłacić cło i podatek akcyzowy. Jeżeli wartość danego towaru przekracza wyżej wymieniony limit, cło i podatek akcyzowy zostaną naliczone od całej wartości towaru. Towary stanowiące całość nie mogą być dzielone na części i wwożone przy kilkakrotnym przekraczaniu granicy, ani też przez większą liczbę osób. Obowiązuje to również wówczas, kiedy wartość poszczególnych części jest niższa niż 6000/3000 koron norweskich.

Jeżeli nie jesteś w stanie udokumentować wartości towaru, na przykład poprzez okazanie rachunku, Służba Celna (Tollvesenet) ustala jego szacunkową wartość.

Naprawa towarów za granicą, włącznie z naprawą pojazdów samochodowych, objęta jest limitem wartościowym wynoszącym 6000/3000 koron norweskich.

Jeżeli wartość naprawy przekracza ten limit, masz obowiązek uiścić ewentualne cło i akcyzę od łącznego kosztu naprawy.

Inne towary do użytku osobistego

Dodatkowo możesz wwieźć przedmioty osobiste i inny sprzęt podróżny zabrany przy wyjeździe z Norwegii.

Uproszczona procedura celna

Podróżując do Norwegii możesz, oprócz limitu towarów zwolnionych z cła i akcyzy, zgłosić do oclenia maksymalnie 27 litrów piwa lub wina, cztery litry wódki, 400 sztuk papierosów oraz 500 gramów wyrobów tytoniowych lub snusa.

W razie importu większych ilości alkoholu niż podane powyżej, obowiązują standardowe stawki podatku akcyzowego.

pikefinder.pl/upload_img/84917_normy_ilosciowe_norwegia.jpg

Towary, których przywóz jest zabroniony bez specjalnego zezwolenia

* narkotyki, trucizny i lekarstwa (zezwala się na przywóz niewielkich ilości lekarstw do osobistego użytku)
* wyroby alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 60 procent
* broń i amunicja
* fajerwerki
* ziemniaki
* ssaki, ptaki i zwierzęta egzotyczne
* rośliny/części roślin przeznaczone do uprawy
* mięso, produkty mięsne, mleko oraz produkty mleczne z krajów spoza EOG


Wymagania zdrowotne i fitosanitarne


Przywóz produktów rolnych podlega szczególnym ograniczeniom importowym mającym na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób roślin i zwierząt domowych. Szczegółowych informacji na ten temat udziela Norweska Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet). Na liście zamieszczonej poniżej znajdują się informacje o towarach, które można jednak wwozić do Norwegii. Lista ta nie jest kompletna, a zamieszczone na liście produkty mogą w razie potrzeby zostać z niej wycofane w trybie pilnym.

W osobistym bagażu i do własnego użytku możesz przewozić mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, jaja oraz inne produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego z krajów członkowskich EOG. Możliwość wwiezienia takich towarów z krajów poza obszarem EOG (włącznie ze Svalbardem i wyspą Jan Mayen) musi w każdym przypadku zostać zbadana z wyprzedzeniem.

Możesz zabrać ze sobą następujące owoce, jagody, rośliny i części roślin do użytku prywatnego, bez konieczności okazania świadectwa fitosanitarnego stwierdzającego stan zdrowotności roślin:

* do 10 kilogramów owoców, jagód i warzyw, za wyjątkiem ziemniaków
* do 25 sztuk kwiatów ciętych
* do 3 kilogramów cebulek i sadzonek kwiatowych
* do 5 sztuk roślin doniczkowych (roślin domowych) z krajów europejskich
* do 50 paczek nasion porcjowanych


Przywóz zwierząt


Przywóz zwierząt regulują specjalne przepisy. Szczegółowych informacji na ten temat udziela Norweską Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (www.mattilsynet.no).

Dewizy

Przyjeżdżając, możesz mieć przy sobie środki płatnicze o łącznej wartości 25 000 koron norweskich. Jeśli posiadasz przy sobie środki przekraczające tę sumę, musisz wypełnić formularz deklaracji:



Rośliny i zwierzęta zagrożone wyginięciem


Na podstawie Konwencji Waszyngtońskiej (CITES) oraz postanowień krajowych zakazany jest przywóz do Norwegii zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem oraz większości produktów pochodnych. Przykładami gatunków zagrożonych są słoń, lampart, tygrys, wilk, rosomak, niektóre gatunki węży i krokodyli, część ptaków drapieżnych, jaja niektórych gatunków ptaków oraz niektóre orchidee i kaktusy.

Szczegółowych informacji na ten temat udziela Dyrekcja Gospodarki Zasobami Naturalnymi (Direktoratet for naturforvaltning) lub Służba Celna (Tollvesenet).

Pojazdy samochodowe zarejestrowane w innym państwie

Istnieją osobne przepisy dotyczące korzystania w Norwegii z pojazdów samochodowych zarejestrowanych w innym państwie. Naruszenie tych przepisów jest surowo karane.

Podstawową regułą jest, że samochód lub inny pojazd motorowy zarejestrowany w innym państwie, może być używany wyłącznie przez osobę zarejestrowaną na pobyt stały poza Norwegią, lub przez osobę posiadającą ograniczone w czasie pozwolenie na tymczasowy pobyt w Norwegii.


Kiedy wyjeżdżasz z Norwegii

Wyjeżdżając, możesz mieć przy sobie środki płatnicze o łącznej wartości 25 000 koron norweskich. Jeśli posiadasz przy sobie środki przekraczające tę sumę, musisz wypełnić formularz deklaracji.

Wyjeżdżając, składasz formularz deklaracji norweskiej służbie celnej (Tollvesenet).

Rośliny i zwierzęta zagrożone wyginięciem

Zakazany jest wywóz z Norwegii roślin i zwierząt zagrożonych wyginięciem, oraz większości produktów pochodnych. Przykładem gatunków zagrożonych wyginięciem w Norwegii, do których stosuje się te przepisy, są wilk, lis polarny, rosomak i niektóre ptaki drapieżne. Zakazany jest również wywóz jaj ptaków zagrożonych wyginięciem.

Szczegółowych informacji udziela norweska Dyrekcja Gospodarki Zasobami Naturalnymi (Direktoratet for naturforvaltning), www.dirnat.no.

Antyki/zabytki

Antyki oraz stare przedmioty posiadające wartość artystyczną, kulturową lub historyczną nie mogą opuścić kraju bez specjalnego zezwolenia.

Szczegółowych informacji na ten temat udziela norweska Rada Kulturalna (Norsk Kulturr?d), www.norskkulturrad.no.

Limity ilościowe wywozu ryb i produktów rybnych

Zabrania się wywozu z Norwegii ilości większej niż 15 kilogramów ryb lub produktów rybnych na osobę. Wywozowy limit ilościowy dotyczy morskich połowów sportowo-rekreacyjnych w norweskich wodach terytorialnych. Wywozowy limit ilościowy nie obejmuje ryb słodkowodnych, łososia, pstrąga oraz golca. Dodatkowo do ilości określonej limitem, możesz wywieźć z Norwegii rybę w całości w charakterze trofeum.

Szczegółowych informacji na ten temat udziela Ministerstwo Rybołówstwa i Spraw Wybrzeża (Fiskeri- ogkystdepartementet) www.regjeringen.no.



Źródło:
http://www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=195354&epslanguage=no

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




Wymiary ochronne ryb w Norwegii


* Zagraniczni turyści podczas połowów na morzu mogą używać tylko podręcznego sprzętu rybackiego. Turystom zabrania się używania sieci, naczyń, pułapek, lin itp.
* Turyści mogą zabrać z kraju do 15 kg ryb oraz jedno trofeum (w całości). Ryby słodkowodne takie jak łosoś, pstrąg oraz pstrąg źródlany nie podlegają limitowi 15 kg.
* Podczas połowów należy zachować odległość przynajmniej 100 metrów od najbliższej hodowli rybnej. Cały ruch łodzi powinien odbywać się w odległości przynajmniej 20 metrów od hodowli ryb oraz miejsc cumowania przy gospodarstwach rybnych.
* Turystom zagranicznym zabrania się sprzedaży złowionych ryb.





^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Mapy zwykłe i batymetryczne



http://kart.kystverket.no/default.aspx?gui=1&lang=2

http://kart.gulesider.no/


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Prognoza pogody



http://www.storm.no/vaer/namsos#dag=0

http://www.yr.no/


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Łowione ryby



Dorsz atlantycki
pikefinder.pl/upload_img/75410_dorsz_atlantycki-pikefinder-800Q100.jpg
Największy z przedstawicieli rodziny dorszowatych, gatunek wędrowny występujący w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w morzach północnej Europy. Ciało dorsza jest wydłużone, w przekroju poprzecznym owalne. Głowa duża, szeroka, z wydłużonym pyskiem, na podbródku znajduje się pojedynczy, dobrze rozwinięty wąs. Oparta na symetrycznym szkielecie płetwa ogonowa jest pionowo ścięta lub lekko wklęsła. Ubarwienie dorszy jest uzależnione od podgatunku oraz od barw przeważających w ich miejscach występowania. Grzbiet ciemny, od brązowego do zielonkawego lub szarooliwkowego, boki nieco jaśniejsze, brzuch biały. Grzbiet, wierzch głowy i boki usiane są licznymi ciemnymi plamkami. Płetwy ciemne, szarooliwkowe, czasami na płetwach grzbietowych pojawiają się ciemniejsze, skośne pasma. Tęczówka srebrzysta lub złotawa.

Czarniak
pikefinder.pl/upload_img/25803_czarniak-pikefinder-800Q100.jpg
Gatunek drapieżnej ryby z rodziny dorszowatych (Gadidae), blisko spokrewniony z rdzawcem. Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym, tuż za dorszem atlantyckim i plamiakiem. Swoją nazwę zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej. Występuje wzdłuż europejskich i kanadyjskich wybrzeży Atlantyku, czasem spotykany w zachodnim Bałtyku. Grzbiet oliwkowozielony, linia boczna jasna, wyraźna na całej długości. Szczęka dolna wysunięta, płetwa ogonowa wcięta. Osiąga przeciętnie 60?90 cm (maksymalnie 130 cm) długości i ok. 20 kg (maksymalnie 32 kg) masy ciała. Gatunek wędrowny. Wiosną kierują się na północ i do wód przybrzeżnych, a jesienią na południe i dalej od brzegu. Młode czarniaki polują na skorupiaki i małe ryby, dorosłe na ryby denne i pelagiczne.

Halibut Biały (halibut atlantycki)
pikefinder.pl/upload_img/54238_halibut-pikefinder-800Q100.jpg
Drapieżna ryba morska z rodziny flądrowatych (Pleuronectidae), występująca w północnej części Atlantyku i Oceanu Spokojnego, ceniona w rybołówstwie ze względu na smaczne mięso i wątrobę. Prowadzi przydenny tryb życia, ale często pływa w toni wodnej. Osiąga zwykle 1,5-3,3 m długości i waży od 86 do 217 kg. Ma owalne ciało i szeroki otwór gębowy. Bok ciała, na którym znajdują się oczy, ubarwiony jest brązowo, czarno lub zielono, a bok przeciwległy - biały.

Zębacz
pikefinder.pl/upload_img/32796_zebacz-pikefinder-800Q100.jpg
Gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach (spotykany również w Bałtyku), na głębokościach od 1-500 m p.p.m., na skalistym, piaszczystym lub mulistym dnie. Osiąga do 150 cm długości, maksymalna odnotowana masa ciała wynosi 23,6 kg[2]. Ubarwienie zmienne, szarozielone, czarne lub rdzawobrązowe. W poprzek ciała przebiega 10-15 ciemnych pasów zachodzących na płetwę grzbietową. Ryba o bardzo mocnych szczękach i zębach. Nie jest agresywna. Groźnie wyglądające zęby służą zębaczom do rozłupywania jeżowców, skorup twardych ślimaków, krabów i innych podobnych składników ich pożywienia. Zębacz smugowy jest przysmakiem w wielu krajach. W Europie najczęściej występuje pod nazwą Catfish lub Wolffish. Na Islandii występuje pod nazwą Steinbítur. Mięso zębacza jest białe, jędrne, ale przede wszystkim bardzo smaczne.

Rdzawiec
pikefinder.pl/upload_img/62589_rdzawiec-pikefinder-800Q100.jpg
Dorszowata ryba północnego Atlantyku. Osiąga długość od 30 cm do 100 cm (maksymalnie 130 cm), maksymalna masa ciała wynosi 18 kg. W Bałtyku spotykany rzadko (najczęściej w jego zachodniej części). Prowadzi drapieżny tryb życia, poluje głównie na ryby ławicowe oraz skorupiaki. Tarło odbywa wiosną, na głębokości od 60 do 200 m.

Karmazyn
pikefinder.pl/upload_img/17625_karmazyn-pikefinder-800Q100.jpg
Nazwa kilkunastu blisko ze sobą spokrewnionych gatunków atlantyckich ryb z rodziny Sebastidae. Część systematyków uważa, iż brak wystarczających podstaw do wyróżniania tej rodziny, więc zaliczają ją do rodziny skorpenowatych (Scorpaenidae). Potocznie ? choć nieprawidłowo ? czasami karmazyn bywa nazywany okoniem morskim. Rzeczywiście sylwetką oraz czerwienią płetw przypomina okonia, choć nie jest z nim blisko spokrewniony. Okazy dorodne, a zarazem sędziwe, zbliżają się do metrowej długości i 10 kg wagi. Młode ryby mają mięso brązowawe, dorosłe ? różowe lub jasnoczerwone, stąd odniesienie w nazwie do koloru karmazynowego (w angielskim ryby te nazywane są rose fish, red perch, a także ocean perch, Norway haddock, hemdurgan). Innym wyjaśnieniem nazwy może być ubarwienie dorosłych osobników, które nie dotyczy jednak wszystkich gatunków zaliczanych do rodzaju Sebastes, choć kolor czerwony wyraźnie wśród nich dominuje, zwłaszcza wśród gatunków głębokowodnych.

Makrela atlantycka
pikefinder.pl/upload_img/69531_makrela-pikefinder-800Q100.jpg
Występuje wzdłuż północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, południowo-zachodnia część Morza Bałtyckiego, Morze Śródziemne i Morze Czarne, na głębokościach do 1000 m p.p.m.. W Bałtyku pojawiają się po tarle i odpływają przed zimą. Posiada wąskie ciało, cylindryczne z dużym otworem gębowym w położeniu końcowym. Dwie płetwy grzbietowe. Grzbiet zielonkawy lub niebieskawy, spód jasny. Brak pęcherza pławnego. Dorosłe osobniki osiągają ciężar do 1 kg i długość do 50 cm. Makrele są rybami wędrownymi. Jesienią i zimą żerują przy dnie zjadając głównie bezkręgowce. Od wiosny tworzą ławice i kierują się ku terenom tarłowym. Jedna samica składa kilkaset tysięcy jaj. Ikra i larwy pelagiczne, unoszą się w toni wodnej. W okresie rozrodu dorosłe osobniki żywią się planktonem, później tworzą mniejsze stada i polują na małe ryby. Poławiana gospodarczo na dużą skalę. Stanowi również pokarm dużych gatunków ryb.

Żabnica
pikefinder.pl/upload_img/84120_zabnica-pikefinder-800Q100.jpg
Ryba morska z rodziny żabnicowatych (Lophiidae). Poławiana gospodarczo dla smacznego, białego mięsa, cenionego w stanie świeżym i wędzonym. Występowanie - wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach od 20?1000 m. Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika. Ciało silnie spłaszczone grzbietobrzusznie. Głowa szeroka, z bardzo dużym otworem gębowym zaopatrzonym w ostre, ruchome zęby. Dolna szczęka znacznie wysunięta. Przekształcone, krótkie płetwy piersiowe umożliwiają pełzanie po dnie. Długość ciała przeciętnie ok. 1 m, maksymalnie 2 m. Masa ciała przeciętnie ok. 40 kg, maksymalnie 57,7 kg. Tarło odbywają na głębokości do 2 km p.p.m. Ikra unosi się ku powierzchni wody. Larwy po wykluciu opadają na dno i kierują się w stronę płytkiej wody.

Śledź
pikefinder.pl/upload_img/91062_sledz-pikefinder-800Q100.jpg
Nieduża ryba morska z rodziny śledziowatych, zamieszkująca płytkie wody strefy umiarkowanej i chłodnej północnego Atlantyku i Spokojnego. Ryby te żyją w toni wodnej w dużych grupach zwanych ławicami. Ciało śledzia jest silnie bocznie spłaszczone o długości ok. 30 cm (maksymalnie do 45 cm), grzbiet zielononiebieski, brzuch i boki srebrzyste. Linia boczna niewidoczna. Śledzie odżywiają się drobnymi skorupiakami. Odbywają wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. W dzień żerują bliżej dna, nocą bliżej powierzchni.

Na ławicach śledzi żerują duże ryby, takie jak czarniaki i halibuty.

Brosma
pikefinder.pl/upload_img/53908_brosma-pikefinder-800Q100.jpg
Gatunek morskiej ryby z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Brosme.
Występuje na głębokościach od 18 do 1000 m, zwykle na stoku kontynentalnym (200?550 m), w północno-wschodnim i północno-zachodnim Atlantyku, w wodach o temperaturze 0°?10° C.
Ciało wrzecionowate, wydłużone. Osiąga maksymalnie do 120 cm, przeciętnie około 50 cm długości. Maksymalna odnotowana masa ciała wyniosła 30 kg. Ma bardzo długie płetwy grzbietową (93?103 promienie) i odbytową (62?75 promieni). Wraz z płetwą ogonową są obrzeżone jasnożółtym i czarnym pasem. Na podbródku obecny dość duży wąsik. Ubarwienie ciała zmienne. Grzbiet zwykle brązowawoszary, spód ciała jaśniejszy.

Molwa
pikefinder.pl/upload_img/54169_molwa-pikefinder-800Q100.jpg
Molwa pospolita[2], molwa[2] (Molva molva) ? gatunek dużej, morskiej ryby z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jest poławiana gospodarczo na niedużą skalę.
Występuje w Oceanie Atlantyckim, głównie w okolicach Islandii, na zachód od Wysp Brytyjskich i Półwyspu Skandynawskiego, na głębokościach od 100 do 600 m. W Polsce nie występuje, choć sporadycznie była notowana w Bałtyku.
Dorasta przeciętnie do 1,3 m, maksymalnie do 2 m długości i 45 kg masy ciała. Żywi się skorupiakami, szkarłupniami, głowonogami i rybami.

Plamiak
pikefinder.pl/upload_img/89124_plamiak-pikefinder-800Q100.jpg
Gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus. W języku angielskim znany jako "haddock", popularny konsumpcyjnie w krajach anglosaskich, gdzie razem z dorszem tworzy podstawę dania fish and chips. Mało popularny w kuchni polskiej. Łatwo rozpoznawalny ze względu na czarną linię boczną.
Występuje po obu stronach północnego Atlantyku. Pojawia się w zachodniej części Morza Bałtyckiego.
Ciało typowe dla dorszowatych (wydłużone, trzy płetwy grzbietowe, dwie płetwy odbytowe). Nazwę plamiak zawdzięcza czarnej plamie ponad płetwą piersiową. Boki ciała srebrzyste, linia boczna wyraźna, ciemna. Długość przeciętnie 60?80 cm, ale może przekraczać 1 metr.
Plamiak jest gatunkiem wędrownym. Wędruje w dużych ławicach. Żeruje przy dnie zjadając mięczaki, szkarłupnie i ikrę innych gatunków.



Źródło:
wikipedia.pl
Pozdrawiam, Arek.
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.06
11,237,169 unikalne wizyty