PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Susze
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Październik 2018
Łowca Ryby Miesiąca
Damian Powęska

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

listopad
grzyby
Szczupaczyca 116

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,322

· Najnowszy użytkownik: Zanderman

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Susze
Ala Pawelczyk
WEGETA DOMOWA

- warzywa
- kurkuma
- sól
- zioła w/g upodobań

Najmniejsze warzywa czyścimy ,kroimy na kawałki i suszymy[w suszarkach lub kuchenkach- ja suszę z termoobiegiem i leciutko uchylonym piekarnikiem ,tem 60st]. Korzenne dłużej , zielone krótko. Po wysuszeniu zieleninę [koper, natkę ,por i seler]kruszę w rękach na miałko, korzenne mielę w maszynce. Na litr suszu dodaję 4 łyżki soli i łyżeczkę kurkumy. Jak ktoś lubi można dodać wysuszone zioła [nie przedobrzyć]. Dobrze wymieszać i do szczelnych słoików.Warzywa muszą być dobrze wysuszone.
Smak super .

POMIDORY SUSZONE


- pomidory
- czosnek
- zioła wg upodobań
- sól
- olej

Pomidory wymyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki wykroić szypuły[ zawierają solaninę- więc ałt ]. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja w połówki pomidorów wkładam ćwiartki ząbków czosnku. Pomidory układamy na papierze i suszymy z termoobiegiem 60st, uchylony piekarnik lub w suszarkach. Pomidory muszą być "sprężyste" a nie wysuszone na wiór. Pomidory można przechowywać zamrożone, ja preferuję przechowywanie w oleju. 1/2 l oleju, łyżka soli podgrzewam [musi być gorący ale nie wrzący]. Wysuszone pomidory układam w słoikach 0,30 l , przesypuję lekko ziołami wg upodobań[ja lubię majeranek,bazylię, ciut cząbru i pieprz kolorowy] i zalewamy gorącym olejem. Zakręcamy i wynosimy do zimnego miejsca.


KOPEREK

- koper

Koper płuczemy , rozkładamy na ręcznikach do obsuszenia. Obrywamy małe gałązeczki i suszymy[najszybciej schnie z warzyw]. Koper schnie dość szybko- trzeba sprawdzać oby nie sczerniał. Wysuszony ścieramy w rękach i do słoików. Zamykamy szczelnie i super do potraw.

PIETRUSZKA-NATKA

- nać pietruszki

Postępujemy jak z koperkiem.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 16.10.2013 12:01
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.06
11,301,543 unikalne wizyty