PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Na chłodne i zimne dni.
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Kwiecień 2019
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Ostatnio dodane fotki

Szczuapk
PikeFinder
na rybach :Trzeba uważać !

2018
Łowca Ryby Roku
Damian Powęska

PikeFider

Strony partnerskie



Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 4

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,258

· Najnowszy użytkownik: rutekm

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Na chłodne i zimne dni.
Ala Pawelczyk
Zamieścimy tu sprawdzone przepisy na potrawy i napoje rozgrzewające oraz serwowane w chłodniejsze dni . Prym w potrawach rozgrzewających wiodą zupy [rosoły i barszcze] oraz napoje.Ja nigdy w upalne dni nie serwuję tatara i unikam dań z majonezem.Teraz jak się ochłodziło pierwszy poszedł tatar a rankiem na rybach herbatka z malinami i dla nie zmotoryzowanych z rumem.

HERBATA Z MALINAMI I RUMEM


- szklanka gorącej herbaty
-1/4 szklanki soku z malin
-1/2 szklanki rumu
Składniki łączymy , mieszamy i degustujemy. Na rybki -do termosu i popijamy gdy zimno doskwiera.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 15:15
 
Jacek Wrobel
KRÓWKA GOTOWANA
z dodatkiem czekolady, polewana spirytusem


Składniki:

400 g krówek
400 ml wody
200 ml spirytusu
100 g gorzkiej czekolady

sposób przyrządzenia

Krówki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia krówek. Następnie dodać gorzką czekoladę, podgrzewać. Ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać a następnie całość przelać do termosu. Tak przygotowany specyfik zabieramy ze sobą nad wodę i oczywiście obowiązkowo kierowcę. W domu mamy dużo łatwiej. Najlepiej smakuje mocno ciepłe, łechcze podniebienie i szalenie poniewiera!!!
Uwaga!!!
Przed użyciem wstrząsnąć!!!

To tak, żeby podnieść wartość przepisuZagrywka
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 15:16
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jaro
Pyszna taka herbatka Alu Tak Trzymać Wszystkich dziś na działce rozgrzewałem Grin wszystkim smakowało.
 
Ala Pawelczyk
GULASZOWA ROZGRZEWAJĄCA

-0,5 kg mięsa wołowego
-0,5 kg cebuli
-0,5 kg ziemniaków
-2 papryki
- 2 marchewki średnie
- 350g pomidorów w kawałkach z puszki lub słoików
- po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej i przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju lub 2 smalcu
- około1,5 l wody
- majeranek ,sól , pieprz

Mięso kroimy w paski lub kostkę i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ,przekładamy do garnka.
Czosnek rozgniatamy, cebulę, marchew , paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym z mięsa. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy około godziny. Dodajemy resztę wody , pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy 20 min. Zupę doprawić majerankiem ,solą i pieprzem. Podajemy gorącą z pieczywem[ja serwuję z podpieczonymi ziołowymi bagietkami]. SMACZNEGO.
 
Ala Pawelczyk
RYBA ZAPIEKANA

-dowolna ryba ok kilograma
-10 dag suszonych grzybów
-1 cebula
-400 ml śmietany 18%
-sól, pieprz
-olej
Oczyszczoną rybę pokroić na dzwonka, posolić. Grzyby suszone ugotować w osolonej wodzie [ja obowiązkowo przed gotowaniem mocze kilka godz], ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Rybę obsmażyć na rumiano na oleju, na tym oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.
Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym , posypać grzybami i cebulą, skropić wywarem z grzybów[3 łyżki] , zalać gęstą śmietaną ,posolić i popieprzyć. Zapiec 15 do 20min w nagrzanym piekarniku 180st. Ja obok ryby zapiekam obgotowane [na pół miękko] ćwiartki ziemniaków posypane przyprawą do pieczonych ziemniaków lub ulubionymi ziołami z solą.Serwować z surówką z kiszonej kapusty lub kapustą czerwoną[konserwową].
 
Jacek Wrobel
Alu jadłem ostatnio zapiekanego karpia ale..... dostałem go od kumpla, trzymał go w rzece jakieś 5 tygodni, bo nad małą rzeczką mieszka. POEZJA!!! Żonka nie wiedziała jakie to mięskoPfft filetowałem go oczywiście i moczyłem w mleku obowiązkowo Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Jacek Wrobel napisał(a):

Alu jadłem ostatnio zapiekanego karpia ale..... dostałem go od kumpla, trzymał go w rzece jakieś 5 tygodni, bo nad małą rzeczką mieszka. POEZJA!!! Żonka nie wiedziała jakie to mięskoPfft filetowałem go oczywiście i moczyłem w mleku obowiązkowo Grin

Takiemu to dobrze-grzyby dostał , karpia dostał. Nie chichocz do trzech razy sztuka. A serio ja najbardziej z ryb uwielbiam karpie i dorsze ,już pisałam jak sprawiam karpia .A teraz u mnie karp ma amnestje - nie wolno go tykać do wigilii.Jest to sztandarowa ryba wigilijna i jako pokutę czeka się na niego. Na piątek planowana zapiekanka rybno -kapuściana[ kapusta kiszona, duszona] .
 
Jacek Wrobel
He, he, he ja jutro jadę po pstrągi. Znajomy (jak damy mu wcześniej znać) przechowuje je dla nas w oddzielnym sadzu tak aby mogły się przeczyścić, są naprawdę niezłe. Jak tylko będzie ładna pogoda będą wędzoneHappy
Alu a na kapustce.... w dodatku kiszonej, to ja karpika widzę!Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.17
11,693,746 unikalne wizyty