PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Na chłodne i zimne dni.
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Maj 2018
Łowca Ryby Miesiąca
WedkarskiKowalski

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

Szczupaczyca 116
Odlot
Rugia 2017

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,290

· Najnowszy użytkownik: colo

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Na chłodne i zimne dni.
Ala Pawelczyk
Zamieścimy tu sprawdzone przepisy na potrawy i napoje rozgrzewające oraz serwowane w chłodniejsze dni . Prym w potrawach rozgrzewających wiodą zupy [rosoły i barszcze] oraz napoje.Ja nigdy w upalne dni nie serwuję tatara i unikam dań z majonezem.Teraz jak się ochłodziło pierwszy poszedł tatar a rankiem na rybach herbatka z malinami i dla nie zmotoryzowanych z rumem.

HERBATA Z MALINAMI I RUMEM


- szklanka gorącej herbaty
-1/4 szklanki soku z malin
-1/2 szklanki rumu
Składniki łączymy , mieszamy i degustujemy. Na rybki -do termosu i popijamy gdy zimno doskwiera.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 15:15
 
Jacek Wrobel
KRÓWKA GOTOWANA
z dodatkiem czekolady, polewana spirytusem


Składniki:

400 g krówek
400 ml wody
200 ml spirytusu
100 g gorzkiej czekolady

sposób przyrządzenia

Krówki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia krówek. Następnie dodać gorzką czekoladę, podgrzewać. Ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać a następnie całość przelać do termosu. Tak przygotowany specyfik zabieramy ze sobą nad wodę i oczywiście obowiązkowo kierowcę. W domu mamy dużo łatwiej. Najlepiej smakuje mocno ciepłe, łechcze podniebienie i szalenie poniewiera!!!
Uwaga!!!
Przed użyciem wstrząsnąć!!!

To tak, żeby podnieść wartość przepisuZagrywka
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 13.10.2013 15:16
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jaro
Pyszna taka herbatka Alu Tak Trzymać Wszystkich dziś na działce rozgrzewałem Grin wszystkim smakowało.
 
Ala Pawelczyk
GULASZOWA ROZGRZEWAJĄCA

-0,5 kg mięsa wołowego
-0,5 kg cebuli
-0,5 kg ziemniaków
-2 papryki
- 2 marchewki średnie
- 350g pomidorów w kawałkach z puszki lub słoików
- po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej i przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju lub 2 smalcu
- około1,5 l wody
- majeranek ,sól , pieprz

Mięso kroimy w paski lub kostkę i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ,przekładamy do garnka.
Czosnek rozgniatamy, cebulę, marchew , paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym z mięsa. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy około godziny. Dodajemy resztę wody , pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy 20 min. Zupę doprawić majerankiem ,solą i pieprzem. Podajemy gorącą z pieczywem[ja serwuję z podpieczonymi ziołowymi bagietkami]. SMACZNEGO.
 
Ala Pawelczyk
RYBA ZAPIEKANA

-dowolna ryba ok kilograma
-10 dag suszonych grzybów
-1 cebula
-400 ml śmietany 18%
-sól, pieprz
-olej
Oczyszczoną rybę pokroić na dzwonka, posolić. Grzyby suszone ugotować w osolonej wodzie [ja obowiązkowo przed gotowaniem mocze kilka godz], ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Rybę obsmażyć na rumiano na oleju, na tym oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.
Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym , posypać grzybami i cebulą, skropić wywarem z grzybów[3 łyżki] , zalać gęstą śmietaną ,posolić i popieprzyć. Zapiec 15 do 20min w nagrzanym piekarniku 180st. Ja obok ryby zapiekam obgotowane [na pół miękko] ćwiartki ziemniaków posypane przyprawą do pieczonych ziemniaków lub ulubionymi ziołami z solą.Serwować z surówką z kiszonej kapusty lub kapustą czerwoną[konserwową].
 
Jacek Wrobel
Alu jadłem ostatnio zapiekanego karpia ale..... dostałem go od kumpla, trzymał go w rzece jakieś 5 tygodni, bo nad małą rzeczką mieszka. POEZJA!!! Żonka nie wiedziała jakie to mięskoPfft filetowałem go oczywiście i moczyłem w mleku obowiązkowo Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Jacek Wrobel napisał(a):

Alu jadłem ostatnio zapiekanego karpia ale..... dostałem go od kumpla, trzymał go w rzece jakieś 5 tygodni, bo nad małą rzeczką mieszka. POEZJA!!! Żonka nie wiedziała jakie to mięskoPfft filetowałem go oczywiście i moczyłem w mleku obowiązkowo Grin

Takiemu to dobrze-grzyby dostał , karpia dostał. Nie chichocz do trzech razy sztuka. A serio ja najbardziej z ryb uwielbiam karpie i dorsze ,już pisałam jak sprawiam karpia .A teraz u mnie karp ma amnestje - nie wolno go tykać do wigilii.Jest to sztandarowa ryba wigilijna i jako pokutę czeka się na niego. Na piątek planowana zapiekanka rybno -kapuściana[ kapusta kiszona, duszona] .
 
Jacek Wrobel
He, he, he ja jutro jadę po pstrągi. Znajomy (jak damy mu wcześniej znać) przechowuje je dla nas w oddzielnym sadzu tak aby mogły się przeczyścić, są naprawdę niezłe. Jak tylko będzie ładna pogoda będą wędzoneHappy
Alu a na kapustce.... w dodatku kiszonej, to ja karpika widzę!Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.07
11,030,948 unikalne wizyty