PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Potrawy i przetwory z grzybów
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Wrzesień 2017
Łowca Ryby Miesiąca
Łukasz Szlafka

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

Rugia 2017
Rugia
Łowca

2016
Łowca Ryby Roku
Kamil Zaczkiewicz

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 2

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,255

· Najnowszy użytkownik: Cezorator

Stop sieciom w PZW



Zobacz temat

 Drukuj temat
Potrawy i przetwory z grzybów
Arek Pawlak
SOS Z KUREK Z KOPERKIEM

Składniki:

150 g kurek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 spore łyżeczki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
szklanka wody
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, tylko żeby sie zeszkliła. Większe kurki kroimy w cząstki, małe zostawiamy w całości. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek siekamy drobno, wrzucamy do duszących się grzybów na 2-3 minuty przed końcem duszenia.

Do kubka sypiemy mąkę, dolewamy troszkę wody, mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru z patelni, mieszamy. Wlewamy na patelnię, łączymy z resztą. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Trzymamy na ogniu do zagotowania.

Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy.

pikefinder.pl/images/articles/sos_kurki.jpg
Pozdrawiam, Arek.
 
Juszczal Elzbieta
Bravo wygląda super i tak pewnie smakuje, szkoda że nie ma w mojej okolicy lasów kurkowych ...
 
Arek Pawlak
Ja swoje kupiłem w AuchanGrin
Pozdrawiam, Arek.
 
Jacek Wrobel
Elu po co Ci lasy kurkowe, kup jakąś kurkę ewentualnie kogutka( ale to już nie to) i masz towar na sosikGrin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jacek Wrobel
Powoli nadchodzi czas na grzybowe rozpusty, chodzi mi głównie na potrawy z grzybków typowo jesiennych takich jak; borowiki, opieńki, gąski czy rydze. Na pierwszy ogień, pójdą opieńki, jesli je lubicie i macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy zapraszam do podzielenia się nimi.Grin

OPIEŃKI

Opieńka miodowa (Armillaria mellea)
Opieńka ciemna, o. pospolita (Armillaria ostoyae
pikefinder.pl/upload_img/39074_opienka-ciemna-armillaria-ostoyae.jpg

Niektórzy boją się zbierać opieńki, ponieważ grzyby te potrafią wyglądać bardzo różnie zależnie od podłoża na którym wyrosły i mają też różne rozmiary jak i różne proporcje między trzonkiem a kapeluszem. Nie ma zbyt wiele ich odmian, ale mogą mieć różne kolory, podobnie jak gołąbki, nóżkę cienką jak i grubą, ale na szczęście wszystkie opieńki, jeśli już ustalimy że to jest opieńka, są jadalne, chociaż absolutnie nie na surowo, ponieważ zawierają toksyny, które rozkłada obróbka termiczna , gotowanie, blanszowanie lub smażenie. Przygotowując opieńki do marynaty musimy więc pamiętać, żeby je obgotować przez minimum 10-15 minut lub zblanszować przynajmniej przez 5-7 minut. Wszystkie gatunki opieniek są jadalne, z tym że powinno się, jeść jedynie młode egzemplarze po odpowiednim przygotowaniu, które musi uwzględniać obgotowanie przez 5 minut z odlaniem wody i ponowną obróbkę termiczną. Wywaru nie należy używać do sporządzania potraw.

pikefinder.pl/upload_img/23091_00-nn-i578540.jpg

MARYNOWANE OPIEŃKI

Składniki:
- młode opieńki (6 litrowych słoi)
- 2 łyżki soli
- 10 łyżek octu spirytusowego
- 5 goździków
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 5 laurowych liści
- 5 ząbków czosnku

Sposób przyrządzenia:
Grzybki obrać, przyciąć ogonki, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Grzyby ponownie zalać wodą tak aby je przykrywała, dodać wszystkie pozostałe składniki, gotować 20 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładać do sterylnie czystych słoi, szczelnie zamknąć. Ilość soli i octu jest uzależniona od preferencji smakowych więc potraktujcie je orientacyjnie.

pikefinder.pl/upload_img/51876_opieńkii.JPG
JACKU BEZ POLSKICH LITER W NAZWIE

Drugi przepis mojej Babci

1 kg opieńków
50 dag cebuli
szklanka wody
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
5 łyżek octu
2 łyżki miodu
szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania;
Grzybki dokładnie oczyszczamy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Cebule drobno siekamy. Zagotowujemy wodę wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy miód, ocet, sól i olej. Ugotowane grzyby wrzucamy do zalewy, mieszamy, na koniec dodajemy cebulę. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.

Pamiętajmy, że opieńka surowa jest grzybem zawierającym toksyny mogące powodować poważne dolegliwości gastryczne, a nawet zatrucia pokarmowe!
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:31
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jacek Wrobel
SAŁATKA Z OPIENIEK I PAPRYKI NA OSTRO

SKŁADNIKI:
ok. 1-1,5 kg kapeluszy opieniek
2 dość duże cebule
po 1 dużym strąku papryki żółtej i czerwonej
1/2 strączka papryczki chili (według własnego uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości, ja używam Łowicza)
1 łyżka soli do obgotowania grzybów
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
0,5 łyżeczki przyprawy typu wegeta

ZALEWA:
0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
1,5 szklanki wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki nasion gorczycy
3 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
3-5 goździków
Opieńki, najlepiej same kapelusze bo trzonki są łykowate, myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 3-5 minut, odcedzamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube paski lub dużą kostkę. Chili drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Składniki zalewy wlewamy do garnka, gotujemy 10 min. pod przykryciem, przecedzamy. W rondlu rozgrzewamy olej, i szklimy cebulę, dodajemy papryczki, chwilę smażyć, dodajemy grzyby, smażymy ok. 5 minut stale mieszając i pilnując aby się nie nam nie przypaliły. Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat, pieprz i wegetę, zagotowujemy i dusimy kilka minut,ważne aby papryka zbytnio nie zmiękła, mają być całe, wyczuwalne kawałki. Sałatka powinna mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Robiąc tę sałatkę, ilość składników dobieram właściwie na oko, w objętościowych proporcjach: 1 część obgotowanych grzybów, mniej więcej taka sama ilość papryki + ok. 1/3 części cebuli. Sałatka jest właściwie gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, należy tylko poczekać aż ostygnie.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:32
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jacek Wrobel
PIEROGI Z OPIENIEK

SKŁADNIKI NA CIASTO;
1 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
gorąca woda

SKŁADNIKI NA FARSZ;
0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
1 kg kapusty kiszonej
5 ugotowanych marchewek
2 ugotowane selery
2 cebule
przyprawy ( 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, majeranek, wegeta)
bułka tarta
Ugotowane i odsączone wcześniej opieńki wrzucamy do garnka z kapustą kiszoną zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby. W maszynce mielimy kapustę, grzyby, cebule, marchewki i selery. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Vegetą. Dodajemy bułki tartej do zagęszczenia farszu. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, solimy, dodajemy wody i zagniatamy ciasto. Następnie (maniacy kucharze to wiedzą) urywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na cienki placek, resztę ciasta owijamy w ściereczkę. Z ciasta wycinamy kubkiem kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz i .....lepimy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. Gotujemy jeszcze 2 minutyi ....wcinamy!!!
Smacznego!!!Happy
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:32
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
MAŚLAKI DUSZONE

-1,5kg maślaków
-1/2 kostki masła
-3 cebule
-sól,pieprz

Maślaki obrane płuczemy,większe kroimy, cebule obraną kroimy w grubszą kostkę. Wkładamy wszystkie składniki na patelnię ,dusimy na średnim ogniu do miękkości cebuli, doprawiamy solą pieprzem. Podajemy z pieczywem. Kto lubi czosnek może troszkę [2 ząbki] dodać do maślaków .
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:33
 
Jacek Wrobel
Pyszne, pyszniutkie lubię jeść nie przepadam za ich ..... obieraniem, cała reszta bardzo mi odpowiada!!!Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Sałatkę można jeść na gorąco, na zimno i można wekować.

SAŁATKA GRZYBOWA

-2 l obgotowanych , pokrojonych w paski grzybów
-25dkg cebuli
-1 szklanka oliwy
-3/4 szklanki octu
-3 łyżki cukru
-1 koncentrat pomidorowy
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1 płaska łyżeczka soli

Zeszklić cebulę na oleju, dodać pozostałe składniki, gotować kilka min[5-8]. Gorące wkładać do słoików lub podawać z pieczywem.
Sałatkę można wykorzystać do innych potraw np.

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI

-1/2 kg wymoczonych śledzi solonych
-słoik sałatki grzybowej


Śledzie wymoczone pokroić na większe kawałki i przekładać w salaterce warstwami. Pozostawić na 2g i podawać.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:33
 
Jacek Wrobel
JAJECZNICA Z GRZYBAMI LEŚNYMI ala SZYMEK

Składniki:
200 g grzybów leśnych (borowik szlachetny; podgrzybek , koźlarz czerwony, )
1 mała cebula
6 jaj
1 duża łyżka margaryny
1 mała łyżka masła
świeży tymianek lub szczypiorek wg gustu
sól, pieprz

Grzyby myjemy, osuszamy, kroimy i podsmażamy na patelni na małym ogniu z dodatkiem margaryny. Cebulę myjemy, obieramy z warstwy osłaniającej, drobno kroimy i dorzucamy do grzybów. Wszystko podsmażamy przez 6-8 min. Dodajemy masło i podsmażamy przez kolejne 2 min. Następnie dodajemy jajka, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do uzyskania "chcianej" gęstości (w zależności od gustu, rzadkiej lub zbitej, ja preferuję tę pierwszą). Podajemy ze świeżym, jasnym chlebem (lub grzankami w zależności od gustu) z dodatkiem masła.

pikefinder.pl/upload_img/19380_DSC_0668.JPG

SmacznegoGrin
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:34
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Bogumil Trzcinka
Strzele sobie taką z rydzami Smile Nazbierałem dziś pięcio litrowe wiaderko Juhu tylko nie wiadomo ile będzie zdrowych Grin
 
Ala Pawelczyk
GRZYBY MARYNOWANE

Przepisów na marynowane jest multum-ja podzielę się moim;
-2l grzybów obgotowanych
-4do 5 szklanek wody
-1 szklanka octu10%
-1 łyżka soli
-1,5 łyżki cukru
-4 liscie laurowe

-5 kulek ziela ang
-10 kulek pieprzu
-można dodać cebulę[ja dodaję małą dymkową lub czosnkową dośc sporo-1/2l lecz nie do wszystkich tylko do części]
-4 ząbki czosnku jak ktoś lubi
-kilka kawałków czerwonej papryki

Grzyby czyścimy ,myjemy i obgotowujemy w sporej ilości wody.Prawdziwki gotuję 10 mi , inne 15 do 20 min- jedynie opieńki obowiązkowo 2 razy[zmieniając wodę] po 10 do 15 min.
Jak grzyby się gotują nastawiam zalewę[ do sitkowych 4szklanek wody a do blaszkowych 5 szkl na 1 szkl octu]i przyprawy. Cebulę , czosnek ,paprykę w/g uznania i wrzucam razem z grzybami do zalewy. Obgotowane grzyby na sito lub druszlak i przelewam zimną wodą następnie wrzucam do gotującej się zalewy[szybko po przelaniu aby nie zciemniały] i w zalewie gotuję2 min. Wrzące do suchych słoików z zalewą i do góry dnem. GRZYBKI gotowe-smacznego.

Jedynie rydze marynuje się trochę inaczej -może ktoś się wypowie.
Tu mam małe doświadczenie więc może ktoś ma lepszy przepis

-2l obgotowanych rydzy
-5 szklanek wody z obgotowanych rydzy
-1 szklanka octu
-1 łyżka soli
-1 łyżka cukru

Rydze obgotować 10 min i odcedzić wodę. Odlać 5 szklanek i dodać resztę składników. Zagotować dodać drzyby i gotować 2 min .Wkładać do słoików nie pasteryzować.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:36
 
Ala Pawelczyk
RYDZE Z MASŁEM

- rydze
- masło
- sól

Rydze zblanszować[obgotować 2 min], masło sklarować [rozpuścić ,zlać do słoika ,usunąć pianę].Zblanszowane rydze dusić na maśle przez 5 min dodać sól do smaku. Można serwować na gorąco jako przystawkę, smażyć na nich jajecznicę, dodawać do zapiekanek , piccy i farszy .Ja rozkładam do małych woreczków i mrożę- zimą to rarytas. Rydze z masłem sklarowanym nie są gorzkie i super się przechowują.
-
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:36
 
Ala Pawelczyk
SAŁATKA RYDZOWA

Składniki takie jak na sałatkę grzybową [przepis wyżej]-jedynie ocet i olej zmniejszony o połowę [aby zachować specyficzny smak rydza].
Sałatka znakomita-wręcz przysmak. Można użyć do zapiekanek i piccy jako bazę.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 15.10.2013 14:37
 
Ala Pawelczyk
A tu mam" perełkę" tego sezonu grzybowego

PASTA GRZYBOWA

-1,5 kg obgotowanych grzybów
- 0,7 kg marchwi
- 0,7 kg cebuli
- 2 przeciery pomidorowe
- 3 łyżki średnio ostrej musztardy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku lub przyprawy do pizzy z PRYMATU

Grzyby[obgotowane] przepuścić przez maszynkę do mięsa .
Cebulę pokroić na drobne półpaski, marchew zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i marchew udusić na oleju , dodać grzyby i resztę składników. Wymieszać , nałożyć do słoików, pasteryzować ok. pół godziny.Polecam pastę- ja robiłam z opieniek , a synowa z rydzy. Obie wyszły super-rarytas. Pasta jest znakomita na chleb , do zapiekanek , na farsze. A jak dodamy śmietanę to mamy znakomity sos do spaghetti [mięso-żerni niech dodadzą upieczone mięsko- pychota].Polecam!!!!
 
Robert
Macie jakiś fajny przepis na marynowane pieczarki
 
Ala Pawelczyk
PIECZARKI MARYNOWANE

- 2 kg pieczarek [małych]
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela ang
- duża marchew
- 2 średnie cebule lub 3 ząbki czosnku
- kwasek cytrynowy

Pieczarki myjemy w lekko zakwaszonej wodzie kwaskiem cytrynowym. Wodę zagotować z odrobiną kwasku cytrynowego ,wrzucić pieczarki i obgotować 10 min. W tym czasie zblanszować marchew pokrojoną w plastry i zagotować zalewę [woda , ocet ,sól ,cukier i przyprawy]. Obgotowane pieczarki wylać na durszlak i natychmiast włożyć do gotującej się zalewy , dodać pokrojoną cebulę lub czosnek i zagotować 2 min. Wlewamy[wrzące] do słoików z dwoma plastrami marchwi-zakręcamy i do góry dnem.
Można nie dodawać cebuli lub czosnku, a pokusić się o dodanie odrobiny do słoików ulubionych ziół lub zrobić czyste pieczarki
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 20.10.2013 20:52
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.11
10,092,404 unikalne wizyty