PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Na upały
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Kwiecień 2019
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Ostatnio dodane fotki

Szczuapk
PikeFinder
na rybach :Trzeba uważać !

2018
Łowca Ryby Roku
Damian Powęska

PikeFider

Strony partnerskie



Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 4

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,258

· Najnowszy użytkownik: rutekm

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Na upały
Ala Pawelczyk
HahaMam kilka pomysłów na letnie dni -nie wiem gdzie to dać. Niech Admin zadecyduje lub to wywali.

Napoje:
Polecam zchłodzoną przegotowaną wodę z dodatkami [zdrowo i tanio]. Wodę gotujemy poprzedniego dnia , rano dodać dodatki co kto lubi do wyboru:

- sok z cytryny + miód
- mięta [świeżo zaparzona] + miód
- kawa zbożowa + miód
- soki
- herbatki ziołowe + miód
- herbatki owocowe + miód
- kwas chlebowy
Miód nawet mała ilośc daje uczucie chłodu i świeżości.

Obiady chłodne i lekkie [kłaniają się dania wegetariańskie] :

- chłodniki owocowe
- chłodniki warzywne
- ryż, makarony z owocami + odrobina bitej śmietany
- ziemniaki + kefir, mleko zsiadłe [z lodówki]
- ziemniaki + jajko sadzone + mizeria
- kotlety grzybowe, jajeczne, warzywno-drobiowe

Kolacje:

- różne zapiekanki
- zimne mięsa
- galarety warzywne , rybne, mięsne [u mnie nr.1 to ozorki] .

Służę przepisami np ;

OZORKI W GALARECIE

- 4 ozorki wieprzowe
- 3 jajka
- pietruszka zielona
-sól , pieprz, wegeta lub warzywa, liść laurowy, 2 ziela angielaskie
- 2 opakowania żelatyny z przyprawami do mięs i ryb

Ozorki gotujemy 1,5 godziny w wodzie z przyprawami. Po ugotowaniu usuwamy grubą białą skórę. Kroimy w ukośne plastry [grubości 1 do 1,5 cm]. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy na ćwiartki. Żelatynę rozpuszczamy w/g przepisu, studzimy. W salaterkach układamy ozorki ,dekorujemy cwiartkami jajek[układamy między plastry ozorków] i kładziemy na to sporo listków natki pietruszki. Zalewamy ostudzoną żelatyną ,odstawiamy do lodówki i SMACZNEGO
[super z dodatkiem soku z cytryny]

Tak można przyrządzić galarety z piersią z drobiu, schabu, ryby [w całości,kawałki lub mielone ].Jako dodatki warzywa, owoce. Super smakuje schab lub drób na pół słodko [galaretka owocowa+ żelatyna w/g smaku] .
Fajne są galarety owocowe lub warzywne - można wymyślać różne cuda.

Łącząc galaretki owocowe z serkami homo lub jogurtami wyczarujemy serniczki i różne desery chłodzące.

To tyle .Jeśli kogoś zainteresował ten temat -proszę pytać i dzielić się uwagami i pomysłami.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 11.07.2013 14:42
 
Bogumil Trzcinka
Można prosić o rozwinięcie tematu " kotlety grzybowe " ?
 
Jan Brzozowski
Świetny pomysł, Alu Happy
Nic nie będziemy przenosić, ani Boże broń wywalać Smile
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Ala Pawelczyk
KOTLETY GRZYBOWE

-1/2kg obgotowanych grzybów
-2 bułeczki
-2 jajka
-2 mniejsze cebule
-pieprz ,sól szczypta majeranku
-bułka tarta
-olej

Obgotowane i odsączone grzyby mielimy przez maszynkę, wrzucamy na kilka minut na druszlak [oby obciekły]. Do miski kładziemy grzyby, wbijamy jajka,dodajemy drobno posiekaną cebulke zeszkloną, odciśnięte [wcześniej namoczone] bułki, dodajemy przyprawy do smaku i dobrze wyrabiamy -jak za rzadka masa dodać tartej bułki [kto lubi możnadodać siekany koperek i pietruszkę-1 łyżkę]. Kształtować nieduże kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na silnym ogniu z dwu stron na rumiano. Podawać z surówkami ,sosami [ja lubię chrzanowy lub grzybowy]

2 KOTLETY GRZYBOWE
- 40 dag grzybów mało wodnistych raczej blaszkowych
- 2 cebule
- 2 namoczone i odciśnięte bułki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy

Grzyby myjemy ,drobno siekamy [ja kilka kroję w paski-tak lubię] , cebulę drobno kroimy i dusimy razem na tluszczu do miekości cebuli i odparowania wody. Jajka drobno kroimy w kosteczkę. Do miski kładziemy grzyby, jajka gotowane i wbijamy surowe, odciśniętą bułkę, posiekaną natkę ,przyprawy do smaku i wyrabiamy- jeśli masa za rzadka dodać troszkę bułki tartej. Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na silnie rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z surówkami. Robię jeszcze kotlety z suszonych grzybów ale zimą.
.
 
Bogumil Trzcinka
Dziękuje bardzo za przepisy Piwko
 
Lukasz Szlafka
A ja chyba wywalę bo zrobiłem się głodny Pfft
<',)))>< Gofer
 
Ala Pawelczyk
cd
Nie powiedziałam o głównych potrawach na upały, a mianowicie SAŁATY i SAŁATKI

Sałat obecnie multum w ogródkach, sklepach czy na targach - wybierać w gatunkach i kolorach. Do tego pomidory, ogórki, rzodkiewki, szczypiorki, koperek ful wypas.

Sałatę myjemy , rwiemy [nie kroimy!] na drobniejsze kawałki [drobnych sałat np rukoli nie rozdrabniamy] polewamy doprawionym jogurtem lub śmietaną [sól i pieprz] i gotowe.
Ja do sałaty dodaję szczypior. Dodając do sałaty pomidory, cebulkę rzodkiewkę, ogórki+ oliwki i ser feta lub inny sałatkowy , polewając dresingiem [gotowcem] lub sosem gotowym np koperkowym, greckim czy innym mamy samodzielne super danie.

Doskonałym dodatkiem są oliwy smakowe:
-oliwa z oliwek [dobrej jakości]
-czosnek
-zioła:majeranek, cząber, lubczyk ,tymianek ,melisa, zioła prawandsaldzkie i inne w/g upodoba
-sól

Oliwę rozlewamy do buteleczek[ np po soczkach] dodajemy pokroiony w plastry czosnek [na 200mililitrów 3 do 5 ząbków] i łyżeczka majeraneku + odrobina soli >pierwsza oliwa gotowa. Bazą oliwy smakowej jest oliwa i czosnek , a inne oliwy otrzymamy dodając wybrane zioła .

Super smakują pomidory z serem polane oliwą smakową:
pomidory kroimy na grubsze plastry , układamy na przemian z plastrami sera mocarella lub capresi czy sera twarogowego[są sery twarogowe ziołowe, pomidorowe w plastrach] polewamy oliwą smakową, dekorujemy listkami zielenin[pietruszka ,mięta,melisa itp] .Serwujemy z pieczywem.

Odrębny temat to różnorodne sałatki -do wyboru multum. Kiedyś były dwie flagowe- warzywna i śledziowa , a dziś setki -co kto wymyśli.
 
Jacek Wrobel
Alu, a na to zimno masz coś odpowiedniegoWink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Oczywiście Jacku- okłady z obcego ciałka Hihialusnik; lub baranica Hihi. A z potraw - rozgrzewające zaserwujem jesieniąspoko
 
Jacek Wrobel
...o żesz ty w mordę ale tu się zaczyna fajnie dziaćHaha Już mi cieplejSkwar
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
I tak trzymaćHaha
 
Jacek Wrobel
Choć pogoda ostatnimi dniami nas nie rozpieszcza, mam nie skromną nadzieję, że ciepełko jeszcze do nas wróci a wtedy...
Chciałem polecić Wam mrożoną kawę, która jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Nigdy nie piłem mrożonej kawy ( no może kiedyś taką z puszki ) bo zawsze uważałem, że kawa ma być gorąca....a jednak! Po ostatnim wypadzie do miasta Wrocław, zmieniłem zdanie. Odmian kawy mrożonej trudno było tam zliczyć. Możliwości mieszania smaków i składników jest całe mnóstwo całą resztę zostawiam Waszej wyobraźni&#8230;

Ja zrobiłem to tak;
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( użyłem Jacobsa Velveta)
-100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
-100 ml zimnej wody
-łyżeczka cukru
-kostki lodu
-wysoka przezroczysta szklanka
-dodatki: cynamon, wanilia (jeśli ktoś lubi)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu ( blender, mikser , shaker, ja robiłem to w thermomixie), zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać, aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

Dziś mam w planach skonstruowanie kawki na bardziej "bogato"
mianowicie użyję następujących składników;

-baza kawowa: espresso (przygotowana w ekspresie),
uprzednio ostudzona
-100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
-75 ml zimnej wody
bita śmietana
-syrop smakowy ( użyję kiwi, ładnie wygląda i nieźle smakuje, piłem w knajpce)Zdrowie
-lód kruszony
-wysoka przezroczysta szklanka
-gałka lodów, posypka czekoladowa, wanilia
Jutro z alkoholem, będzie się działo...Pijany

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego oraz gorących dni, podczas których będziecie mogli wypróbowywać swojego pomysłu i wykonania, kawymrożone.Wink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Krzysztof Poniewierski
Ja do wersji kaw na zimno polecam jednak Jacobs Kronung Espresso. Velvet jest za mało wyrazista. A najlepiej espresso z ciśnieniowego. Z dodatków polecam syropy Moina w tym szczególnie lawendowy.
K-Pon
 
Jacek Wrobel
... i dlatego Krzysiu w tym drugim przepisie '' na bogato '' dałem z ekspresu kawkę a jeśli chodzi o Velvetato jak daję 3 łyżeczki kawki i jej smak nie jest wyrazisty......???? Oj, oj, oj.....Wink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Łukasz daj przepis na poznański "gzik"- taki prawdziwy nie modyfikowany. W taki upał to coś wspaniałego ten gzik[jeszcze pamiętam ten smak po tylu latach]

U mnie dziś młode ziemniaczki z sosem czosnkowym.
ZIEMNIAKI Z SOSEM CZOSNKOWUM
- 1 kg młodych ziemniaków [średnich]
- 1 duży jogurt naturalny
- 4 zabki czosnku
- sól, pieprz, wegeta, papryka mielona lub przyprawa "złocisty kurczak"

Ziemniaki wyszorować [nie obierać] ,pokroic na ćwiartki, obgotować w osolonej wodzie 7min, odcedzić, podzielić na 2 części. Jedną część posypać wegetą w/g smaku , drugą papryką mieloną lub przyprawą do kurczaka. Ziemniaczki ułożyć na ruszcie lub blasze[ ja układam na drucianej wkładce piekarnika i podkładam blaszkę ]. Pieczemy 25 do 30min w tem 190st [mąż jest mięso-żerny więc dla niego obok ziemniaczków układam kawałek umarynowamej karkówki lub nacięte kiełbaski czy kotlety mrożone-co mam w zamrażalce]. Gdy ziemniaki się pieką robię sos. Chłodny jogurt mieszam z wyciśniętym praską czosnkiem ,solą i pieprzem w/g smaku. Zamiast sosu można zrobić surówkę z pomidorów i młodej cebuli.
 
Jacek Wrobel
Ale pyszotkaOzory ja kupiłem dziś niepasteryzowane mleczko.....100 sekund i zsiadłe gotowe....teraz się schłodzi i nic więcej nie chce, no...chyba, że sadzone i piwerko wieczorkiemZdrowie
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Krzysztof Poniewierski
No to teraz narobiono mi smaka Sad
Jeszcze 3h w pracy i jadę pichcić Smile
K-Pon
 
Ala Pawelczyk
Ostatnio zasmakowałam w kalafiorach i brokułach.

BROKUŁY LUB KALAFIORY OPIEKANE

-1 większy kalafior lub 2 brokuły
-1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej lub piwa
- 2 jajka
- mąka
- sól, kto lubi pikantnie-papryka ostra
- olej
Kalafiora lub brokuły dzielimy na większe różyczki [jeśli małe to kroimy na ćwiartki] obgotowujemy na pół twardo w osolonej wodzie [ nie rozgotować ] i odcedzamy. Z mleka, wody ,jajek i mąki robimy ciasto gęściejsze jak na naleśniki, doprawiamy solą a jak kto lubi pikantne to dosypujemy łyżeczkę papryki ostrej. Rozgrzewamy olej, maczamy kalafiory lub brokuły w cieście i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Jeśli jest to danie samodzielne [np kolacja] można dorobić sos jogurtowo- czosnkowy [ 1 duży jogurt naturalny, 4 rozgniecione ząbki czosnku, sól i odrobina cukru do smaku].

Jeśli zostało nam ciasta możemy opiec w nim plastry cukini lub kabaczka . Kabaczki lub cukinie tniemy na plastry [od 5 do 10 milimetrów] solimy i po kilku minutach obsmażamy jak kalafiory.
Edytowane przez Lukasz Szlafka dnia 02.08.2013 14:47
 
Robert
A ja mam pytanie .
Znacie może taki napój z tzw. podpiwka
Robiła go kiedyś moja babcia .
Smakuje jak kawa zbożowa , gazowany ,słodki o smaku chmielu
Babcia w lato dawała nam (mi i bratu) jak przyjeżdżaliśmy w lato pomagać jej w gospodarstwie.
Samkowalo to wyśmienicie było zimne i słodko-chmielowe
Babcia trzymała w metalowej bance takiej jak od mleka dużej z kranem u dołu .Napój ten był podawany zimny bo banka była wpuszczona do studni i zawsze z pianka.
Do dziś pamiętam ten smak i kochana bacie której już dawno z nami nie ma .


Nie wiem czy można teraz gdzieś kupić podpiwek jeśli można to naprawdę polecam -spróbuje wam podać przepis ,ostatni raz robiłem to jakieś 17 lat temu .

Z tego co pamiętam to potrzebny jest
Podpiwek 1szt. -na nim był cały przepis
Woda-10L
Drożdże - nie pamiętam ile ale trzeba było dodawać mniej niż było w przepisie inaczej to korki od butelek wysadzało i sufit do malowania.
Cukier dawałem więcej niż w przepisie od 0.6 kg do 0.7kg
szyszki chmielowe -garść

Gotujemy 10l wody dodajemy podpiwek i szyszki chmielowe na wolnym ogniu gotujemy z 10min
Czekamy aż przestygnie i przecedzamy przez gazę.
Dodajemy cukier i wcześniej namoczone dżdże, dokładnie mieszamy i zlewamy do butelek a najlepiej do takiej banki z kranem .Szczelnie zakręcamy Przez 1 dobę trzymamy w cieple a później do zimnego .

Napój gasi pragnienie jest idealny na teraźniejsze upały.

Wiecie może gdzie można kupić taki podpiwek ?
Edytowane przez Robert dnia 06.08.2013 01:47
 
Robert
Przepraszam ze post pod postem ale natchniony wspomnieniem tegoż napoju użyłem wujka Google i co PODPIWEK jest do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym .
pikefinder.pl/upload_img/19732_podpiwek.jpeg
Wpisujecie -Podpiwek Kujawski

A tu http://www.piwo.o...-podpiwek/ dużo cennych informacji
warto poczytać wiele cennych instrukcji i doświadczeń w produkcji
UWAGA; z tegoż linku dowiedziałem się ze napój ten nie jest bezalkoholowy a babunia pewnie o tym nie wiedziała skoro takim młokosom go serwowała.
Teraz wiem dlaczego bratu i mi tak smakował Zdrowie

Jutro zmawiam podpiwek i szukam banki po mleku min 10L
Edytowane przez Robert dnia 06.08.2013 02:31
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.14
11,693,674 unikalne wizyty