PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Na upały
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Sierpień 2018
Łowca Ryby Miesiąca
DTC

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

grzyby
Szczupaczyca 116
Odlot

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,308

· Najnowszy użytkownik: priamy

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Na upały
Ala Pawelczyk
HahaMam kilka pomysłów na letnie dni -nie wiem gdzie to dać. Niech Admin zadecyduje lub to wywali.

Napoje:
Polecam zchłodzoną przegotowaną wodę z dodatkami [zdrowo i tanio]. Wodę gotujemy poprzedniego dnia , rano dodać dodatki co kto lubi do wyboru:

- sok z cytryny + miód
- mięta [świeżo zaparzona] + miód
- kawa zbożowa + miód
- soki
- herbatki ziołowe + miód
- herbatki owocowe + miód
- kwas chlebowy
Miód nawet mała ilośc daje uczucie chłodu i świeżości.

Obiady chłodne i lekkie [kłaniają się dania wegetariańskie] :

- chłodniki owocowe
- chłodniki warzywne
- ryż, makarony z owocami + odrobina bitej śmietany
- ziemniaki + kefir, mleko zsiadłe [z lodówki]
- ziemniaki + jajko sadzone + mizeria
- kotlety grzybowe, jajeczne, warzywno-drobiowe

Kolacje:

- różne zapiekanki
- zimne mięsa
- galarety warzywne , rybne, mięsne [u mnie nr.1 to ozorki] .

Służę przepisami np ;

OZORKI W GALARECIE

- 4 ozorki wieprzowe
- 3 jajka
- pietruszka zielona
-sól , pieprz, wegeta lub warzywa, liść laurowy, 2 ziela angielaskie
- 2 opakowania żelatyny z przyprawami do mięs i ryb

Ozorki gotujemy 1,5 godziny w wodzie z przyprawami. Po ugotowaniu usuwamy grubą białą skórę. Kroimy w ukośne plastry [grubości 1 do 1,5 cm]. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy na ćwiartki. Żelatynę rozpuszczamy w/g przepisu, studzimy. W salaterkach układamy ozorki ,dekorujemy cwiartkami jajek[układamy między plastry ozorków] i kładziemy na to sporo listków natki pietruszki. Zalewamy ostudzoną żelatyną ,odstawiamy do lodówki i SMACZNEGO
[super z dodatkiem soku z cytryny]

Tak można przyrządzić galarety z piersią z drobiu, schabu, ryby [w całości,kawałki lub mielone ].Jako dodatki warzywa, owoce. Super smakuje schab lub drób na pół słodko [galaretka owocowa+ żelatyna w/g smaku] .
Fajne są galarety owocowe lub warzywne - można wymyślać różne cuda.

Łącząc galaretki owocowe z serkami homo lub jogurtami wyczarujemy serniczki i różne desery chłodzące.

To tyle .Jeśli kogoś zainteresował ten temat -proszę pytać i dzielić się uwagami i pomysłami.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 11.07.2013 14:42
 
Bogumil Trzcinka
Można prosić o rozwinięcie tematu " kotlety grzybowe " ?
 
Jan Brzozowski
Świetny pomysł, Alu Happy
Nic nie będziemy przenosić, ani Boże broń wywalać Smile
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Ala Pawelczyk
KOTLETY GRZYBOWE

-1/2kg obgotowanych grzybów
-2 bułeczki
-2 jajka
-2 mniejsze cebule
-pieprz ,sól szczypta majeranku
-bułka tarta
-olej

Obgotowane i odsączone grzyby mielimy przez maszynkę, wrzucamy na kilka minut na druszlak [oby obciekły]. Do miski kładziemy grzyby, wbijamy jajka,dodajemy drobno posiekaną cebulke zeszkloną, odciśnięte [wcześniej namoczone] bułki, dodajemy przyprawy do smaku i dobrze wyrabiamy -jak za rzadka masa dodać tartej bułki [kto lubi możnadodać siekany koperek i pietruszkę-1 łyżkę]. Kształtować nieduże kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na silnym ogniu z dwu stron na rumiano. Podawać z surówkami ,sosami [ja lubię chrzanowy lub grzybowy]

2 KOTLETY GRZYBOWE
- 40 dag grzybów mało wodnistych raczej blaszkowych
- 2 cebule
- 2 namoczone i odciśnięte bułki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy

Grzyby myjemy ,drobno siekamy [ja kilka kroję w paski-tak lubię] , cebulę drobno kroimy i dusimy razem na tluszczu do miekości cebuli i odparowania wody. Jajka drobno kroimy w kosteczkę. Do miski kładziemy grzyby, jajka gotowane i wbijamy surowe, odciśniętą bułkę, posiekaną natkę ,przyprawy do smaku i wyrabiamy- jeśli masa za rzadka dodać troszkę bułki tartej. Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na silnie rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z surówkami. Robię jeszcze kotlety z suszonych grzybów ale zimą.
.
 
Bogumil Trzcinka
Dziękuje bardzo za przepisy Piwko
 
Lukasz Szlafka
A ja chyba wywalę bo zrobiłem się głodny Pfft
<',)))>< Gofer
 
Ala Pawelczyk
cd
Nie powiedziałam o głównych potrawach na upały, a mianowicie SAŁATY i SAŁATKI

Sałat obecnie multum w ogródkach, sklepach czy na targach - wybierać w gatunkach i kolorach. Do tego pomidory, ogórki, rzodkiewki, szczypiorki, koperek ful wypas.

Sałatę myjemy , rwiemy [nie kroimy!] na drobniejsze kawałki [drobnych sałat np rukoli nie rozdrabniamy] polewamy doprawionym jogurtem lub śmietaną [sól i pieprz] i gotowe.
Ja do sałaty dodaję szczypior. Dodając do sałaty pomidory, cebulkę rzodkiewkę, ogórki+ oliwki i ser feta lub inny sałatkowy , polewając dresingiem [gotowcem] lub sosem gotowym np koperkowym, greckim czy innym mamy samodzielne super danie.

Doskonałym dodatkiem są oliwy smakowe:
-oliwa z oliwek [dobrej jakości]
-czosnek
-zioła:majeranek, cząber, lubczyk ,tymianek ,melisa, zioła prawandsaldzkie i inne w/g upodoba
-sól

Oliwę rozlewamy do buteleczek[ np po soczkach] dodajemy pokroiony w plastry czosnek [na 200mililitrów 3 do 5 ząbków] i łyżeczka majeraneku + odrobina soli >pierwsza oliwa gotowa. Bazą oliwy smakowej jest oliwa i czosnek , a inne oliwy otrzymamy dodając wybrane zioła .

Super smakują pomidory z serem polane oliwą smakową:
pomidory kroimy na grubsze plastry , układamy na przemian z plastrami sera mocarella lub capresi czy sera twarogowego[są sery twarogowe ziołowe, pomidorowe w plastrach] polewamy oliwą smakową, dekorujemy listkami zielenin[pietruszka ,mięta,melisa itp] .Serwujemy z pieczywem.

Odrębny temat to różnorodne sałatki -do wyboru multum. Kiedyś były dwie flagowe- warzywna i śledziowa , a dziś setki -co kto wymyśli.
 
Jacek Wrobel
Alu, a na to zimno masz coś odpowiedniegoWink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Oczywiście Jacku- okłady z obcego ciałka Hihialusnik; lub baranica Hihi. A z potraw - rozgrzewające zaserwujem jesieniąspoko
 
Jacek Wrobel
...o żesz ty w mordę ale tu się zaczyna fajnie dziaćHaha Już mi cieplejSkwar
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
I tak trzymaćHaha
 
Jacek Wrobel
Choć pogoda ostatnimi dniami nas nie rozpieszcza, mam nie skromną nadzieję, że ciepełko jeszcze do nas wróci a wtedy...
Chciałem polecić Wam mrożoną kawę, która jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Nigdy nie piłem mrożonej kawy ( no może kiedyś taką z puszki ) bo zawsze uważałem, że kawa ma być gorąca....a jednak! Po ostatnim wypadzie do miasta Wrocław, zmieniłem zdanie. Odmian kawy mrożonej trudno było tam zliczyć. Możliwości mieszania smaków i składników jest całe mnóstwo całą resztę zostawiam Waszej wyobraźni&#8230;

Ja zrobiłem to tak;
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( użyłem Jacobsa Velveta)
-100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
-100 ml zimnej wody
-łyżeczka cukru
-kostki lodu
-wysoka przezroczysta szklanka
-dodatki: cynamon, wanilia (jeśli ktoś lubi)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu ( blender, mikser , shaker, ja robiłem to w thermomixie), zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać, aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

Dziś mam w planach skonstruowanie kawki na bardziej "bogato"
mianowicie użyję następujących składników;

-baza kawowa: espresso (przygotowana w ekspresie),
uprzednio ostudzona
-100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
-75 ml zimnej wody
bita śmietana
-syrop smakowy ( użyję kiwi, ładnie wygląda i nieźle smakuje, piłem w knajpce)Zdrowie
-lód kruszony
-wysoka przezroczysta szklanka
-gałka lodów, posypka czekoladowa, wanilia
Jutro z alkoholem, będzie się działo...Pijany

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego oraz gorących dni, podczas których będziecie mogli wypróbowywać swojego pomysłu i wykonania, kawymrożone.Wink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Krzysztof Poniewierski
Ja do wersji kaw na zimno polecam jednak Jacobs Kronung Espresso. Velvet jest za mało wyrazista. A najlepiej espresso z ciśnieniowego. Z dodatków polecam syropy Moina w tym szczególnie lawendowy.
K-Pon
 
Jacek Wrobel
... i dlatego Krzysiu w tym drugim przepisie '' na bogato '' dałem z ekspresu kawkę a jeśli chodzi o Velvetato jak daję 3 łyżeczki kawki i jej smak nie jest wyrazisty......???? Oj, oj, oj.....Wink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Łukasz daj przepis na poznański "gzik"- taki prawdziwy nie modyfikowany. W taki upał to coś wspaniałego ten gzik[jeszcze pamiętam ten smak po tylu latach]

U mnie dziś młode ziemniaczki z sosem czosnkowym.
ZIEMNIAKI Z SOSEM CZOSNKOWUM
- 1 kg młodych ziemniaków [średnich]
- 1 duży jogurt naturalny
- 4 zabki czosnku
- sól, pieprz, wegeta, papryka mielona lub przyprawa "złocisty kurczak"

Ziemniaki wyszorować [nie obierać] ,pokroic na ćwiartki, obgotować w osolonej wodzie 7min, odcedzić, podzielić na 2 części. Jedną część posypać wegetą w/g smaku , drugą papryką mieloną lub przyprawą do kurczaka. Ziemniaczki ułożyć na ruszcie lub blasze[ ja układam na drucianej wkładce piekarnika i podkładam blaszkę ]. Pieczemy 25 do 30min w tem 190st [mąż jest mięso-żerny więc dla niego obok ziemniaczków układam kawałek umarynowamej karkówki lub nacięte kiełbaski czy kotlety mrożone-co mam w zamrażalce]. Gdy ziemniaki się pieką robię sos. Chłodny jogurt mieszam z wyciśniętym praską czosnkiem ,solą i pieprzem w/g smaku. Zamiast sosu można zrobić surówkę z pomidorów i młodej cebuli.
 
Jacek Wrobel
Ale pyszotkaOzory ja kupiłem dziś niepasteryzowane mleczko.....100 sekund i zsiadłe gotowe....teraz się schłodzi i nic więcej nie chce, no...chyba, że sadzone i piwerko wieczorkiemZdrowie
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Krzysztof Poniewierski
No to teraz narobiono mi smaka Sad
Jeszcze 3h w pracy i jadę pichcić Smile
K-Pon
 
Ala Pawelczyk
Ostatnio zasmakowałam w kalafiorach i brokułach.

BROKUŁY LUB KALAFIORY OPIEKANE

-1 większy kalafior lub 2 brokuły
-1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej lub piwa
- 2 jajka
- mąka
- sól, kto lubi pikantnie-papryka ostra
- olej
Kalafiora lub brokuły dzielimy na większe różyczki [jeśli małe to kroimy na ćwiartki] obgotowujemy na pół twardo w osolonej wodzie [ nie rozgotować ] i odcedzamy. Z mleka, wody ,jajek i mąki robimy ciasto gęściejsze jak na naleśniki, doprawiamy solą a jak kto lubi pikantne to dosypujemy łyżeczkę papryki ostrej. Rozgrzewamy olej, maczamy kalafiory lub brokuły w cieście i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Jeśli jest to danie samodzielne [np kolacja] można dorobić sos jogurtowo- czosnkowy [ 1 duży jogurt naturalny, 4 rozgniecione ząbki czosnku, sól i odrobina cukru do smaku].

Jeśli zostało nam ciasta możemy opiec w nim plastry cukini lub kabaczka . Kabaczki lub cukinie tniemy na plastry [od 5 do 10 milimetrów] solimy i po kilku minutach obsmażamy jak kalafiory.
Edytowane przez Lukasz Szlafka dnia 02.08.2013 14:47
 
Robert
A ja mam pytanie .
Znacie może taki napój z tzw. podpiwka
Robiła go kiedyś moja babcia .
Smakuje jak kawa zbożowa , gazowany ,słodki o smaku chmielu
Babcia w lato dawała nam (mi i bratu) jak przyjeżdżaliśmy w lato pomagać jej w gospodarstwie.
Samkowalo to wyśmienicie było zimne i słodko-chmielowe
Babcia trzymała w metalowej bance takiej jak od mleka dużej z kranem u dołu .Napój ten był podawany zimny bo banka była wpuszczona do studni i zawsze z pianka.
Do dziś pamiętam ten smak i kochana bacie której już dawno z nami nie ma .


Nie wiem czy można teraz gdzieś kupić podpiwek jeśli można to naprawdę polecam -spróbuje wam podać przepis ,ostatni raz robiłem to jakieś 17 lat temu .

Z tego co pamiętam to potrzebny jest
Podpiwek 1szt. -na nim był cały przepis
Woda-10L
Drożdże - nie pamiętam ile ale trzeba było dodawać mniej niż było w przepisie inaczej to korki od butelek wysadzało i sufit do malowania.
Cukier dawałem więcej niż w przepisie od 0.6 kg do 0.7kg
szyszki chmielowe -garść

Gotujemy 10l wody dodajemy podpiwek i szyszki chmielowe na wolnym ogniu gotujemy z 10min
Czekamy aż przestygnie i przecedzamy przez gazę.
Dodajemy cukier i wcześniej namoczone dżdże, dokładnie mieszamy i zlewamy do butelek a najlepiej do takiej banki z kranem .Szczelnie zakręcamy Przez 1 dobę trzymamy w cieple a później do zimnego .

Napój gasi pragnienie jest idealny na teraźniejsze upały.

Wiecie może gdzie można kupić taki podpiwek ?
Edytowane przez Robert dnia 06.08.2013 01:47
 
Robert
Przepraszam ze post pod postem ale natchniony wspomnieniem tegoż napoju użyłem wujka Google i co PODPIWEK jest do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym .
pikefinder.pl/upload_img/19732_podpiwek.jpeg
Wpisujecie -Podpiwek Kujawski

A tu http://www.piwo.o...-podpiwek/ dużo cennych informacji
warto poczytać wiele cennych instrukcji i doświadczeń w produkcji
UWAGA; z tegoż linku dowiedziałem się ze napój ten nie jest bezalkoholowy a babunia pewnie o tym nie wiedziała skoro takim młokosom go serwowała.
Teraz wiem dlaczego bratu i mi tak smakował Zdrowie

Jutro zmawiam podpiwek i szukam banki po mleku min 10L
Edytowane przez Robert dnia 06.08.2013 02:31
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.17
11,194,351 unikalne wizyty