PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Z truskawkami
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Styczeń 2018
Łowca Ryby Miesiąca
Damian Powęska

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

Odlot
Rugia 2017
Rugia

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,268

· Najnowszy użytkownik: fladra

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Z truskawkami
Jacek Wrobel
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI;
- 0,5 kg grubych, świeżych truskawek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- bułka tarta, śmietana lub orzechy

Truskawki ( ja używam owoców zebranych z mojej działeczki, nie pryskanych) umyć, odszypułkować, osuszyć. Do naczynia przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną ( zabieg wydaje się konieczny, ciasto po przesianiu jest bardziej pulchne i delikatne). Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę z łyżką masła i dodać do mąki, wbić jajko, posolić i zagnieść ciasto ( ja mam ułatwione zadanie, bo żonka wyrabia mi ciasto w Termomixie). Z ciasta uformować walec, odcinać po kawałku, rozpłaszczać, w każdym placuszku umieścić jedną truskawkę (można z cukrem) i zawijać tak, żeby powstała kula. Knedle wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody na 3-4 minutki, a gdy wypłyną, wyciągamy je łyżką cedzakową, układamy je na półmisku i polewamy odrobiną masła, żeby się nie skleiły. Knedelki można podać ze śmietaną z cukrem lub podsmażoną na maśle tartą bułką ale w niedzielę robiłem z rozdrobnionymi orzechami, och............ Tak Trzymać
Najpierw zbieramy;
pikefinder.pl/images/photoalbum/album_18/szczupak_pike_51c077f10b946_pikefinder.jpg
Potem wcinamy;
pikefinder.pl/images/photoalbum/album_18/szczupak_pike_51c0780fa475a_pikefinder.jpg
Smacznego!!!
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 19.06.2013 22:51
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Kamillbn
No nie! wiedziałem , żeby głodny tego nie czytać Frown teraz muszę zrobić szybki napad na lodówkę Smile Wygląda zarąbiście Tak Trzymać
 
Bogumil Trzcinka
Nie przepadam za truskawkami , a dostałem ślinotoku Grin
 
Tomasz Jakowanis
Oj Jacek, narobiłeś smakaTak Trzymać
Captura y cuelta
 
Ala Pawelczyk
Knedle mniam,mniamBravo
 
Ala Pawelczyk
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


-1 kg mąki
-1 jajko
-ciepła woda i szczypta soli
-około1k,5 kg truskawek
-cukier
-śmietana kremówka
Z maki,jajka, i ciepłej wody ze szczyptą soli zagniatamy ciasto[ wody tyle aby ciasto było sprężyste]. Truskawki płuczemy ,szypułkujemy i kroimy na pół mniejsze , większe na ćwiartki. Ciasto wałkujemy na 2 do 3 milimetra wykrawamy kółka[ja wykrawam filiżanką większe niż szklanką] , kładziemy po kilka cząstek truskawek , lekko posypujemy cukrem i lepimy. Gotowe [po kilka] gotujemy, wrzucając na wrzącą wodę. Gotujemy 4min od wypłynięcia. Układamy na talerzu , dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy plastrami surowych truskawek.


NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

-upieczone naleśniki [nie podaję przepisu, bo chyba każdy ma swą recepturę na naleśniki]
-truskawki
-bita śmietana

Na wystudzone naleśniki kładziemy po łyżce bitej śmietany[ śmietanę bijemy z cukrem na słodko] i posypujemy plastrami truskawek, zwijamy w rulony dekorujemy śmietaną i truskawkami.PYCHOTA


MAKARON Z TRUSKAWKAMI


-paczka [1/2 kg]makaronu grubego[świderki, rurki, kolanka itp]
-1,5kg truskawek
-cukier
-bita śmietana do dekoracji
Makaron gotujemy"aldente'' [nie za miękki] ,studzimy. Truskawki rozgotowujemy [można podlać troszkę wody] do miękkości i słodzimy do smaku- z cukrem gotować jeszcze około 2 minut.
Na talerze rozkładamy porcje makaronu, na środek wlewamy truskawki [jak kto lubi -ciepłe lub zimne]. Dekorujemy kleksem bitej śmietany.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 19.06.2013 22:54
 
Bogumil Trzcinka
Ala Pawelczyk napisał(a):


Na wystudzone naleśniki kładziemy po łyżce bitej śmietany[ śmietanę bijemy z cukrem na słodko] i posypujemy plastrami truskawek, zwijamy w rulony dekorujemy śmietaną i truskawkami.PYCHOTA



Ten sposób nadaje się nie tylko na naleśniki Smile Żonka robi tak z pierogami i makaronem Smile Juniorzy wcinają aż im się uszy trzęsą Grin
 
Ala Pawelczyk
PRZETWORY

Z powodu dużej zawartości wody w truskawkach tego roku nie robię konfitur i tradycyjnych dżemów [wysmażanych bez dodatków różnorakich dżemiksów czy żelfiksów]
Poszłam na łatwiznę i dżemy robiłam z dżemiksami [chemiczne].

TRUSKAWKI W CUKRZE

-truskawki
-cukier
Truskawki ugniatam w słoikach, zasypuję cukrem- na 1/2l truskawek 2 łyżki cukru. Zakręcam słoje i pasteryzuję 20 minut.Jest to super baza do deserów, makaronu i kompotu.

TRUSKAWKI MROŻONE


Wypłukane [płuczemy z szypułkami i wypłukane szypułkujemy coby nie wypłukać soku i nie nawodnić truskawek] i odszypułkowane truskawki osuszamy lekko [aby nie były mokre] kładziemy do woreczków i mrozimy.

Ja dużo mrożę truskawek zmiksowanych.
Truskawki miksujemy z cukrem- jak kto lubi słodkie to więcej cukru , ja na 1,5l truskawek daję 2 łyżki. Wlewamy do kubków jednorazowych i mrozimy [zróbcie więcej bo znikają bardzo szybko]. Są super jako lody i jako dodatki do potraw i ciast.

SOKI

Tradycyjny z sokownika parowego

Truskawki parujemy w sokowniku . Otrzymany sok gotujemy z cukrem-1l soku 1/2 kg cukru [ja tak robię a powinno być1do 1]. Gorący do butelek i zakręcamy .

Sok babuni

Truskawki osuszamy, wsypujemy do dużego słoja [3 do 5l] ,przesypujemy cukrem 3kg truskawek 2kg cukry .Wybieramy najbardziej nasłonecznione okno i na podstawce ustawiamy słój z truskawkami. Po 2 dniach sprawdzamy -jak truskawki są u góry a sok dołem musimy uważać czy nie robi się piana na truskawkach. Właśnie tu chodzi o to aby wychwyci ten moment pienieni [może to być do kilku dni]-wtedy odlewamy sok. Odlany sok zagotować dodając na l soku 1/2 kg cukru.Tak otrzymany sok zlewamy do butelek i szalejemy z damską naleweczką. Mieszamy 1do 1 z czystą wódką , odstawiamy na minimum 3 dni. Serwujemy do deserów lub kawki [kolor i smak warty robienia tego specyfiku].
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 20.06.2013 09:55
 
Jacek Wrobel
Bogumil Trzcinka napisał(a):

Ala Pawelczyk napisał(a):


Na wystudzone naleśniki kładziemy po łyżce bitej śmietany[ śmietanę bijemy z cukrem na słodko] i posypujemy plastrami truskawek, zwijamy w rulony dekorujemy śmietaną i truskawkami.PYCHOTA



Ten sposób nadaje się nie tylko na naleśniki Smile Żonka robi tak z pierogami i makaronem Smile Juniorzy wcinają aż im się uszy trzęsą Grin



a przepraszam....Tatuś nie wcina???:s
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Marcin S
U mnie ostatnimi dniami na fali z truskawkami żonka przygotowuje codziennie, czasem i dwa razy dziennie taki pyszny

CHŁODZĄCY NAPÓJ Z TRUSKAWEK

- 1 kg truskawek
- 1 litr mleka ukwaszonego lub maślanki
- 2 łyżki cukru

Wszystko razem miksuje blenderem i odstawia w razie potrzeby do lodówki (do schłodzenia) Smile
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 20.06.2013 21:53
 
Jacek Wrobel
No i już mi chłodniejGrin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Jacek popraw zmiksowanymi i zmrożonymi truskaweczkami i będzie superHihi
 
Jacek Wrobel
Mozę sprawdzi się po weselu, spróbuję a co tam!!!Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Arek Pawlak
Jacku jak myślisz, co to jest?

www.pikefinder.pl/images/articles/20130621_183420-pike_finder-800.jpg

Dzięki za przepis. MniamTak Trzymać
Pozdrawiam, Arek.
 
Jacek Wrobel
No nie mów, zrobiłeś!!! Bravo
S M A C Z N E G O Wink
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Arek Pawlak
Żona zrobiła. Pozytywne jedzonko na upałTak Trzymać
Pozdrawiam, Arek.
 
Juszczal Elzbieta
SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
1 kostka masła extra
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
5 łyżek żelatyny
1/2 szklanki przegotowanego mleka
5 serków homogenizowanych o smaku waniliowym (ja używam ROLMLECZ)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki w dowolnym smaku

można na wierzch dać owoce świeże lub z puszki ananasy , brzoskwinie
polecam latem z jagodami i galaretką o smaku owoców leśnych lub
truskawki i galaretka truskawkowa


Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić niech sobie stygnie. Dużą tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia ( ja wycinam koło trochę większe niż spód tortownicy) i układam na dnie biszkopty.
Masło , cukier utrzeć i dodawać kolejno żółtka nadal ucierając na puch.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody lekko przestudzić i dodać do niej przegotowane i ostudzone mleko dokładnie wymieszać ,dodać do utartej masy i również wymieszać .Do powstałej masy dodawać po jednym serku i wyrabiać mikserem ( masa szybko zaczyna gęstnieć bo serki dodajemy zimne z lodówki) .Po dodaniu i wymieszaniu powstanie jednolita masa serowa , którą wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę .Na wierzchu układamy owoce i zalewamy zastygającą galaretką.Wstawiamy do lodówki aby zastygło .

www.pikefinder.pl/images/photoalbum/album_18/szczupak_pike_51c5ed773777e_pikefinder.jpg

www.pikefinder.pl/images/photoalbum/album_18/szczupak_pike_51c5ede117de6_pikefinder.jpg

Smacznego Wink
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 22.06.2013 23:05
 
Jacek Wrobel
Wygląda świetnie, w moim stanie miałoby wiele zastosowań!!! Najważniejsze, że zimny i chętnie wyłożył bym sobie taki serniczek na głowę, bo trochę pęka!Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Naleweczka " truskaweczka"

1/2l soku z truskawek-"sok babuni"
1/2l czystej wódki
Oba składniki połączyć , odstawić na minimum 3 dni. Smakować umiarkowanie-takie to superHihi .
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 27.06.2013 09:19
 
Ala Pawelczyk
Admini zmienić nazwę tematu z "Z TRUSKAWKAMI" na " Z OWOCAMI"

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

-zmienić z przepisu Jacka "KNEDLE Z TRUSKAWKAMI" truskawki na śliwki i mamy super knedle śliwkowe Haha
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.14
10,600,644 unikalne wizyty