PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Dania z grilla
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Kwiecień 2018
Łowca Ryby Miesiąca
Jacek Wróbel

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

Odlot
Rugia 2017
Rugia

2017
Łowca Ryby Roku
Łukasz Szlafka

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,281

· Najnowszy użytkownik: Witek S

Stop sieciom w PZW



Złóż życzenia urodzinowe

Zobacz temat

 Drukuj temat
Dania z grilla
Ala Pawelczyk
Karkówka marynowana:

2 kg karkówki
1/2 szklanki oleju kujawskiego
1 łyżka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Karkówkę kroimy w plastry[nie cieńsze od 1cm], solimy, posypujemy czosnkiem i pieprzem .Układamy w misce i polewamy olejem.Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.Następnie grilujemy [na tackach].
Ja pokrojoną karkówkę mrożę minimum 2 dni.Jadąc na kilka dni na ryby wkładam w torbę termiczną.Na łowisku kładę w zacienione miejsce,drugiego dnia przyprawiam i na obiad lub wieczorem cymes-gril.

Podobnie robię surowy boczek-tylko trochę cieniej kroję.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 03.05.2013 13:32
 
Grzegorz Petryna
Witaj Alu, widzę, że się zaczęło kucharzenie. Bardzo się cieszę i życzę wszystkim smacznego.
 
Maciek12381
Sezon grillowy się zbliża będzie trzeba taki karczek zrobić . Wink
 
Longin Bojanowski
Jade niedługo do Ciechocinka to może olej kujawski przywiozę.Grin
Loniek
 
Beno Grudner
Przepis fajny, natomiast ja, jako fan czosnku, polecałbym świeży zamiast przetworzonego. Mój przepis na grillowaną karkówkę (skrzydełka/żeberka) to ketchup wymieszany z musztardą, z przyprawą "Grill" i czosnkiem. W tym mięsko sobie leżakuje, potem na ruszt i jeszcze w czasie grillowania łyżką dokładam na wierzch łyżką. Pychotka Smile
 
Jacek Bartnik
Ja osobiście od kilku lat nie używam żadnych oliw ani oleju do marynat.Przyprawy mieszam z czystą wodą smak bez zmian, a nie pali się tak na grillu jak z oliwą czy olejem.
 
Maciek12381
Mój przepis na skrzydełka . Bierzemy 1kg skrzydełek nacieramy solą peklującą (polecam Prymat) odkładamy na około dobę do lodówki . Po upływie tego czasu nacieramy świeżym wyciśniętym czosnkiem na godzinkę . Następnie na grilla , najlepiej smakuje z świeżą bułeczką i dobrym piwkiem Zdrowie
 
Ala Pawelczyk
Jacek Bartnik napisał(a):

Ja osobiście od kilku lat nie używam żadnych oliw ani oleju do marynat.Przyprawy mieszam z czystą wodą smak bez zmian, a nie pali się tak na grillu jak z oliwą czy olejem.

Potemu kujawski[rzepakowy] i tacka-nie pali się tak. Można i na sucho marynować.Ta karkówka z olejem jest bardziej soczysta. Używam różnych marynat, a ta mi najlepiej smakuje.
 
Mariusz Karpowicz
No nie wiem- nie używam tacek bo nie lubię- nie wiem kto, kiedy i po co zaczął stosować aluminium na grilu- mieso ma być pieczone na ruszcie, a nie na pozłotku- ma pachnieć dymem, a nie aluminium!!!!!!
Maniek
 
Jacek Wrobel
.. i o to właśnie chodzi,:s ryba ma śmierdzieć rybą a mięso z grilla dymem, i już mi się podobaPijany
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Ala Pawelczyk
Macie rację z tackami.Ja nigdy nie gryluję nad wodą z tackami , a w domu jest różnie.Swego czasu była nagonka na mięso grilowane,że substancje smoliste są rakotwórcze ,że wytwarzają się jakieś związki toksyczne.Jak dotąd nie znany mi przypadek ,że od grilowanego ktoś "zszedł".Mam znajomych fanatyków co tylko grilowane z tacek.Potemu napisałam na tackach bo ładniejsze mięsko, a jeśli ktoś ich nie używa to i do tego przepisu nie zastosuje.Wolność wyboru i modyfikacji przepisów.Ja cieszę się z dyskusji i wymiany przeoisów.
A jeśli chodzi o oleje i oliwy-ja staram się używać je tak :
z oliwek na surowo[sałatki,dodatek do potraw i sosów]
z rzepaku do pieczenie i smażenia[tam gdzie wysokie temperatury]
słonecznikowy używam jak nie mam z oliwek i do lekkiego smażenia.
Różne są nawyki i szkoły kulinarne-ja robię tak i tym dzielę się z Wami.
 
Mariusz Karpowicz
Ja aluminium stosuje do grillowania ryb, z tym że raczej owijam je tym pazłotkiem- co prawda wychodzą bardziej pieczone niż grilowane, ale na samym ruszcie nie potrafię zrobić ryby- może wy potraficie? Albo macie jakieś fajne patenty na przyrządzanie ryby na grillu- chetnie czegoś się dowiem- tylko ryby, a nie mrożonych filetów czy fischburgerówWink
Maniek
 
Ala Pawelczyk
Do grilowania ryb są specjalne siatki-ja to tak nazywam. Jest to takie ustroistwo siatkowe w kształcie ryby lub prostokąta .Rozkłada się je i wkłada rybę[najpierw dobrze natłuść siatkę ] i na gril. Super sprawa -ryba nie rozwala się .Do nabycia w marketach,w sklepach z art.gospodarstwa domowego i czasem tam gdzie akcesoria do grila.
Edytowane przez Ala Pawelczyk dnia 19.04.2013 13:01
 
Krzysztof Poniewierski
Też takowe używam i to nie tylko do ryb Smile
Super sprawa do opiekania warzyw i owoców Smile
K-Pon
 
Longin Bojanowski
Warzywka z grila. Jadłem kiedyś coś takiego. Były tam pomidorki, papryka, cebulka, pieczarki, brokuł. Wszystko dość ostro przyprawione jakimiś ziółkami. Nie wiem jakimi ale było smaczne.
Loniek
 
Jacek Bartnik
Bakłażan i cukinia bardzo smaczne z grilla,pociąć po długości w plastry przyprawić czym kto lubi i gotowe.Wink
 
Radzio Kielbasa
Ala Pawelczyk napisał(a):

Swego czasu była nagonka na mięso grilowane, że substancje smoliste są rakotwórcze ,że wytwarzają się jakieś związki toksyczne.Jak dotąd nie znany mi przypadek ,że od grilowanego ktoś "zszedł".
Różne są nawyki i szkoły kulinarne-ja robię tak i tym dzielę się z Wami.


Nagonka była bo pewnie jakaś menda w sejmie miał firmę produkującą tego typu tacki i żeby interes rozkręcić to się puściło famę że bezpośrednio z grilla to złe, tylko musi być na tackach, od zarania dziejów ludzie pieczą mięso na otwartym ogniu tylko teraz nagle wykryli, że to jest toksyczne,i że przez pieczenie w złotku będziemy zdrowsi.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 20.04.2013 10:30
 
Ala Pawelczyk
PIECZARKI Z GRILA:
pieczarki
masło
sól
Pieczarki płuczemy,wykrawamy ogonki,uładamy łebkami do dołu.W kapelusze kładziemy po skrawku masła i lekko solimy . Grilujemy kilka minut.Dobre są z odrobiną czosnku.

CZOSNEK GRILOWANY:
główki czosnku
Całe nie obrane główki czosnku ustawiamy na grilu. Po kilku minutach sprawdzamy palcami miękkość. Miekkie ząbki rozsmarować na pieczywie lub podać jako dodatek do mięsa lub innych potraw.

WARZYWA GRILOWANE:
dowolne warzywa
sól ziołowa
Warzywa większe rozdrabniamy [kalafior,brokuł na różyczki, bakłażan,cukinie,marchew w plastry, paprykę na ćwiartki] małe w całości.Układamy w siatkach lub na tackach [większe bezpośrednio na grilu] solimy bardzo lekko solą ziołową lub solą i posypujemy dowolnymi ziołami [lubczyk,tymianek,oregano ,cubrzyca itd] . Grilujemy do miękkości warzyw [ja lubię pół twardę to griluję krótko]-można doprawić ugrilowane warzywa w zależności od upadobań lub podać z sosami lub dipami.

WARZYWA DLA WYGODNYCH:
dowolne mrożone warzywa"na patelnie"
sól ziołowa
Warzywa przelewamy na sicie wodą i zostawiamy do rozmrożenia.
Rozmrożone układamy na siatkach [natłuszczonych] solimy solą ziołową i na gril.

POMIDORY GRILOWANE:
pomidory
ser typu feta
czosnek
sól ,bazylia, lubczyk oregano
Pomidory duże kroimy na pół, a z małych odcinamy czapeczki.Do kilku wciskamy lekko ser, do kilku pół ząbka czosnku-solimy i doprawiamy dowolnymi ziołami.Grilujemy.
 
Beno Grudner
Mieliśmy robić dziś z rodzinką po raz pierwszy sushi, ale poczytałem sobie przepisy Ali i jednak rozpoczniemy sezon grillowy Grin
 
Krzysztof Poniewierski
No i to jest to Smile
Powyższe przepisy zastosuję przez maj Smile

Moja marynata do KARKÓWKI:
- 4-8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- słoik musztardy francuskiej (Roleski lub Kamis)
- 3 opakowania przyprawy do karkówki z grilla (daję jedną pikantną i 2 nie)
Powyższe w odpowiednim słoju wymieszać i odstawić na co najmniej 5h do lodówki.
Mięso pokrojone w steki ok 2-3cm grube rozbijamy goła pięścią na blacie stołu, desce itp.
Nacieramy drobno posiekanym czosnkiem jak kto lubi i następnie nakładamy marynatę (zawsze jak za mocno stężeje warto dodać 1-2 łyżki oliwy, rozmieszać i używać).
Mięso układamy w misce, zaklejamy folią spożywcza i na noc do lodówki.
Później już bezpośrednio na grill i SMACZNEGO !!!

Uwaga: tak przyrządzona marynata może stać w lodówce bardzo długo, mi zdarzyło się narobić na zapas i trzymałem ponad 3 miesiące, po tym czasie nic nie straciła na wartości (oczywiście zawsze sprawdzamy datę ważności na półproduktach zanim je użyjemy ).
K-Pon
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.20
10,935,018 unikalne wizyty