PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Zupy
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Listopad 2017
Łowca Ryby Miesiąca
Damian Powęska

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

Odlot
Rugia 2017
Rugia

2016
Łowca Ryby Roku
Kamil Zaczkiewicz

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 2

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,262

· Najnowszy użytkownik: WedkarskiKowalski

Stop sieciom w PZW



Zobacz temat

 Drukuj temat
Zupy
Arek Pawlak
Wiadomo, na rybkach trzeba się dobrze odżywiaćSmile Moja propozycja:

Zupa węgierska - gulaszowa

Składniki:

50 dag wołowiny (nie przerośniętej)
4 czerwone papryki (jeśli mamy innego koloru, też będzie dobrzeSmile)
2 cebule
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2, 3 średnie ogórki kwaszone
3 łyżki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
kilka ziaren rozgniecionego czarnego pieprzu
2, 3 papryczki piri-piri
3 pomidory (mogą być z puchy albo łyżka przecieru pomidorowego)
8 -10 średnich ziemniaków (opcjonalnie - ja nie dodaję, bo z chlebkiem jest lepsza)
3 - 4 duże pieczarki (opcjonalnie)
sól
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kroimy mięso w kostkę i obsmażamy w tłuszczu (olej, smalec) na patelni. Wykładamy mięso do dużego garnka i ... tu miało być, że zalewamy 1,5 litra wody, ale moja ostatnio kupiona wołowina puściła z siebie tyle wody, że w zasadzie nie obsmażyła się na patelni, tylko zaczęła dusićGrin. Więc z tym nie przesadzamy - wody zawsze można dolaćSmile
Na pozostałym tłuszczu obsmażamy lekko warzywa, czyli paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek, marchew w talarki nie za cienkie, pietruszkę i seler w słupki. Wszystko dodajemy do zupy. Dorzucamy pieczarki (opcjonalnie). Następnie dodajemy 3 łyżki mielonej słodkiej czerwonej papryki, rozgniecione ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy oraz coś dla zaognienia potrawy, czyli piri-piri. Zakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu nawet do 2,5 godziny. Gdy wołowina jest miękka (tak powiedziała moja kobieta, a ona się znaSmile) dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kwaszone i pomidory z puchy (lub przecier). Gdy pomidory są świeże, możemy je dodać wcześniej z innymi warzywami. Doprawiamy solą, cukrem i lekko posypujemy majerankiem.

Ziemniaki (opcjonalnie) gotujemy osobno w mundurkach i gdy będą miękkie należy je obrać ze skórki i pokroić w dość grube talarki i dodać do zupy tuż przed podaniem lub też w osobnej miseczce.

Oczywiście można to wrzucić wszystko w kociołek węgierski, zakręcić, wstawić do ogniska i w tym czasie wypić cztery browary Zdrowie

Można wcinać z chlebkiem, albo bułąSmile

SmacznegoSmile
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 04.04.2013 19:45
Pozdrawiam, Arek.
 
Jacek Wrobel
Wspaniała zupka, często taką gotuję i w kociołku i w domu w garneczku, niesamowite danie na rybkach.Grin
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jan Brzozowski
Ja tego przepisu nie komentowałem, a to z powodu ślinotoku, którego dostałem po przeczytaniu. Arek, masz za to krechę Pfft
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Jacek Wrobel
...zamiast tej kreski Janku, może niech ugotuje trochę tej pyszotyJuhu
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Arek Pawlak
Ugotowałem wczoraj. MniamPfft
Pozdrawiam, Arek.
 
Jan Brzozowski
Arek Pawlak napisał(a):

Ugotowałem wczoraj. MniamPfft


Zbanowany

Będzie ciężko, ale postaram się Smile Ł.Sz
Edytowane przez Lukasz Szlafka dnia 05.04.2013 19:18
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Jacek Wrobel
Jestem za a nawet przeciw, teraz to mnie zdenerwowałAngry
*****************************************************************************
" Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą".

- Pearl Buck
 
Jan Brzozowski
Jeszcze jak. Szef wcina gulasz, a ja smażone pyry z jajkiemSad
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Tryglaw
Jan Brzozowski napisał(a):

Ja tego przepisu nie komentowałem, a to z powodu ślinotoku, którego dostałem po przeczytaniu. Arek, masz za to krechę Pfft


Janku o to Cię nie podejżewałemGrin Zdrowie
 
Jan Brzozowski
Oj Tomek, a Tobie to ślinka nie pociekła?
LUBIĘ RYBOWANIE Smile Tetryk I
 
Tryglaw
Janku pociekła pociekła.Teraz tylko muszę zakupić kociołek i jak będę robił wiosenne porządki na działce to zupka będzie dochodziła.Ja w tym czasie,jak proponuje Arek,wypiję browarka ale jednego bo 4 to dawka na parę tygodni u mnie.Pijany
Pozdrawiam
Trygław
 
Longin Bojanowski
Ja mam już pierwszy, ważny składnik, kociołek. Propozycja moja jest taka. Arek przygotuje pozostałe składniki (w słoikach, torebkach czy jakoś tam). Zabieramy to do Mańka i tam gotujemy.Tak Trzymać
Loniek
 
Arek Pawlak
Longin Bojanowski napisał(a):

Ja mam już pierwszy, ważny składnik, kociołek. Propozycja moja jest taka. Arek przygotuje pozostałe składniki (w słoikach, torebkach czy jakoś tam). Zabieramy to do Mańka i tam gotujemy.Tak Trzymać


BravoTak Trzymać
Pozdrawiam, Arek.
 
Longin Bojanowski
Zapomniałem tylko zapytać na ile osób jest ten przepis. Jak na dwie to też coś dowiozę.
Loniek
 
Arek Pawlak
Na cztery osoby, czyli przeciętna rodzinaSmile A Twój kociołek ile ma litrów?
Pozdrawiam, Arek.
 
Marcin S
Z takich kociołków nad wodą wszystko pysznie smakuje Smile
Ja ostatnią zupkę jaką jadłem nad wodą z kociołka była ucha, kolega przygotował wg. rosyjskiej kuchni niebo w gębie. Przepisu nie znam, ja degustowałem.

Poniżej opis tej zupy z Wikipedii. (pl.wikipedia.org/wiki/Ucha)

Ucha - zawiesista zupa rybna, typowa dla kuchni rosyjskiej. Nazwa pochodzi od starorosyjskiego określenia jucha, oznaczającego wywar.
Przyrządzana z kilku gatunków ryb słodkowodnych (jazgarz, płoć, okoń), z których sporządza się bulion. Do bulionu dodaje się cebulę, seler, pietruszkę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie). W odcedzonym wywarze gotuje się większe kawałki innych ryb (lin, karp, szczupak). Gotową zupę serwuje się z plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem.
Odmianą uchy jest zupa, przygotowana z jednej tłustej ryby słodkowodnej, ugotowana z cebulą i przyprawami, podawana z kawałkiem ryby, bez odcedzania.
 
Longin Bojanowski
Arek Pawlak napisał(a):

Na cztery osoby, czyli przeciętna rodzinaSmile A Twój kociołek ile ma litrów?


Nigdy tego nie mierzyłem ale na oko pewnie z 5 literków ma.
Loniek
 
Arek Pawlak
Z tych składników co powrzucałem, to wyszło ze 3 litry, czyli obiad na dwa dni. Czyli z 5-ciu litrów, do dla 10-12 osób.

Do kociołka można śmiało dorzucić ziemniaki.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 06.04.2013 14:54
Pozdrawiam, Arek.
 
Longin Bojanowski
Myślę, że spoko. Jak robiłem kartofelki z mięskiem i cebulką to i 14 osób miało po porcyjce. Ale jak za mały to spróbuję pożyczyć wiekszy. Albo wezmę takiego żeliwnego grila beczułkę i na kratkę postawimy jakiś większy gar (moze nam Maniek pożyczy). ten gril to chyba bardziej uniwersalnie bo i można w razie czego kiełbaskę czy jakiś boczuś z grila. Węgielek to chyba nie problem.
Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 06.04.2013 14:58
Loniek
 
Arek Pawlak
Zobaczymy ile osób będzie. Póki co wystarczy. A pewnie oprócz kociołka coś jeszcze się na grilla zarzuci, to i dla 20-stu starczy.
Pozdrawiam, Arek.
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.13
10,276,676 unikalne wizyty