Styczeń 2019
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz
Wszystko o szczupaku
Fora partnerskie
Ostatnio dodane fotki
2018
Łowca Ryby Roku
Damian Powęska
Nasz Banner
Translate
Logowanie
Aktualnie na stronie
Stop sieciom w PZW
Zobacz temat
Prawie naturalne tarło szczupaka
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 05.12.2012 22:06
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 614 Data rejestracji: 02.12.12 |
Słuchajcie chłopaki. Gadałem ostatnio z jednym gościem- hodowcą rybakiem- a właściwie tylko rybakiem dzierżawiącym trochę wody w "moich stronach" Opowiedział mi, jak to kilka lat temu, na tarle nałapali szczupaków- całe mnóstwo- łapali na takim zbiorniku, że te szczupaki podobno dawało tam się złapać w sieć tylko na tarle- potem już nie. Ale do rzeczy; Oczywiście szczupaki napakowane lejącą się ikrą, i ...... tak jakby szkoda im się tej ikry zrobiło (ja to tak tłumaczę ) no i wzieli jakieś naczynia- załóżmy że wiadra i po wyduszali z tych szczupaków ikrę i mlecz. Po czym wywieźli to na inny zbiornik, na którym to po jakimś czasie nastąpiła inwazja szczupaków, innymi słowy na powiedzmy bezrybnej wodzie po trzech latach pojawiło się kolosalne zagęszczenie okołowymiarowych szczupaków. Co Wy na to?? Temat do dłuższej dyskusji bo w głowie mej rodzi się pewien szatański plan....![]() Ps. Do tych co mnie nie znają (czyli ogromne większości) żeby nie być posądzonym o jakieś "niesportowe zachowanie" oświadczam, że ryby- szczupaki są moje prywatne i żadne PZW ani nikt inny nic do tego nie ma. Maniek |
|
|
Maciej Marchwiak |
Dodany dnia 06.12.2012 01:40
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 522 Data rejestracji: 11.10.11 |
Cesarskie cięcie, to też taki - ,,prawie naturalny poród" ale nie raczej nie słyszałem aby było zabronione ? Pamiętam, jak kiedyś po wiosennych wylewach, zauważyliśmy z kolegą mnóstwo szczupakowego wylęgu na łąkach, który i tak by wyginął bo wiosenne bajorka po tygodniu słonecznej pogody i tak by wyschły. Wpadliśmy na pomysł, by zebrać we wiadro i wywieźliśmy to towarzystwo do takiego zapomnianego leśnego stawu, w którym oprócz kijanek nie było nic. Za jakiś czas przypomniało się nam o tym stawie i pojechaliśmy sprawdzić. Wyłowiliśmy trzy dorodne szczupaki. Tylko trzy były ! Ale staw wyczyszczony ze wszystkiego co żywe ! Nawet żaby , ani kijanki nie było ! .....Wiele razy też, widywałem pływające do góry brzuchem wymiarowe szczupaki w miejscach, gdzie nikt nie spodziewał by się jakiejkolwiek ryby. Mianowicie w takich polnych dołkach, w których zawsze stoi woda. Dziwiłem się, jakim cudem uchowały się tam takie ryby ? I skąd się tam wzięły ? ....pozdrowienia Maciek |
|
|
Bogumil Trzcinka |
Dodany dnia 06.12.2012 06:34
|
![]() Maniac House Chief ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 1796 Data rejestracji: 20.10.11 |
To może być prawda . W takich " hodowlo wylęgarniach narybku " ( nie znam fachowej nazwy ) Przecież robią podobnym sposobem . "... Mianowicie w takich polnych dołkach, w których zawsze stoi woda. Dziwiłem się, jakim cudem uchowały się tam takie ryby ? I skąd się tam wzięły ? ....pozdrowienia Maciek ' W moich stronach ludzie twierdzą że dzikie kaczki przenoszą ikrę z jednych zbiorników do drugich ![]() ![]() ![]() |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 06.12.2012 16:59
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 614 Data rejestracji: 02.12.12 |
camelot napisał(a): Pamiętam, jak kiedyś po wiosennych wylewach, zauważyliśmy z kolegą mnóstwo szczupakowego wylęgu na łąkach, który i tak by wyginął bo wiosenne bajorka po tygodniu słonecznej pogody i tak by wyschły. Wpadliśmy na pomysł, by zebrać we wiadro i wywieźliśmy to towarzystwo do takiego zapomnianego leśnego stawu, w którym oprócz kijanek nie było nic. Za jakiś czas przypomniało się nam o tym stawie i pojechaliśmy sprawdzić. Wyłowiliśmy trzy dorodne szczupaki. Tylko trzy były ! Ale staw wyczyszczony ze wszystkiego co żywe ! Nawet żaby , ani kijanki nie było ! .....Wiele razy też, widywałem pływające do góry brzuchem wymiarowe szczupaki w miejscach, gdzie nikt nie spodziewał by się jakiejkolwiek ryby. Mianowicie w takich polnych dołkach, w których zawsze stoi woda. Dziwiłem się, jakim cudem uchowały się tam takie ryby ? I skąd się tam wzięły ? ....pozdrowienia Maciek Tylko trzy- bo wyżarły sie nawzajem- szczupak to kanibal każdy o tym wie. Kaczki przenoszą ikrę na nogach ![]() Ale moje pytanie brzmiało; Jak myślicie; warto się w coś takiego bawić?? Czy olać temat? Oczywiście miejsce "zrzutu ikry" ogrodziłbym jakąś siatką przed rybami i z góry przed ptakami. Maniek |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 06.12.2012 17:18
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Kąkolewo - Leszno Postów: 2630 Data rejestracji: 19.03.11 |
Zawsze można spróbować, a nuż się uda.
LUBIĘ RYBOWANIE ![]() |
|
|
Jacek Grzeszczyk |
Dodany dnia 06.12.2012 18:10
|
![]() Maniac House Manager ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 403 Data rejestracji: 07.02.12 |
Mariusz moim zdaniem to powinieneś spróbować .... ![]() Przede wszystkim dlatego że to ciebie kreci i chcesz to zrobić .... ![]() Po drugie masz możliwości i potrzebną wiedzę ... ![]() Po ente ciekawe masz pomysły ostatnio .... ![]() ![]() Wędkarstwo Moja Pasja |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 06.12.2012 18:59
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Wałbrzych Postów: 4953 Data rejestracji: 16.02.11 |
Mariuszu, czyń to![]() Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Maciej Marchwiak |
Dodany dnia 06.12.2012 20:12
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 522 Data rejestracji: 11.10.11 |
Uwielbiam szatańskie pomysły ! ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 06.12.2012 20:14
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Wałbrzych Postów: 4953 Data rejestracji: 16.02.11 |
I nie patrosz![]() ![]() Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Maciej Marchwiak |
Dodany dnia 06.12.2012 20:31
|
A swoją drogą, zastanawiam się, co z tego wyjdzie ? Bo jeśli je odizolujesz, to zostaną tylko trzy - jak w tym stawie o którym wspominałem. A wpuszczone były setki. Jeśli je inne ryby nie zeżrą , lub ptaki, to i tak same się zredukują. Może dobrze byłoby dowiedzieć się , jak się to robi ? Ja raczej nie mam pomysłu ![]() |
|
|
Damian Poweska |
Dodany dnia 06.12.2012 20:49
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 2615 Data rejestracji: 20.03.11 |
Pomysł dobry, próbuj i zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() |
|
|
Bogumil Trzcinka |
Dodany dnia 06.12.2012 20:53
|
![]() Maniac House Chief ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 1796 Data rejestracji: 20.10.11 |
Może tylko dodatkowo zapodać razem ikrę jakiegoś " białorybu " żeby miały jakiś pokarm ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 06.12.2012 21:36
|
Albo ikrę białorybu![]() Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 06.12.2012 21:43
|
Bogumil Trzcinka napisał(a): Może tylko dodatkowo zapodać razem ikrę jakiegoś " białorybu " żeby miały jakiś pokarm ![]() Hehe- fajny pomysł Boguś, jednak z reguły jest tak, że jak sie szczupak trze- to sie tylko szczupak trze- tarła ryb na tych samych wodach sie nie łączą; u mnie z reguły najpierw trze się jaź, zaraz potem szczupak, potem płoć... nie ma że jednocześnie. Maniek |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 06.12.2012 21:49
|
Każda ryba czeka na swoja kolej. U mnie na zaporówce ostatnio płocie tarły się we wrześniu![]() To żart i nie żart. Pływaliśmy za szczupakiem z Kamilem (myślę że niedługo zagości u nas) i nagle kilka "ognisk" gdzie ryba się kotłuje i drapieżnik co chwila uderza. Zgłupieliśmy, co to jest? Ale w końcu podhaczyłem jedną 30 cm płoć i sprawa się wyjaśniła. Ryba miała wysypkę tarłową. Zgłupieliśmy jeszcze bardziej ![]() Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 06.12.2012 21:55
|
To chodzi chyba głównie o to, żeby nie było mutacji- natura sobie z tym radzi- choć nie zawsze- dlatego np nie ma Sandaczo-szczupaka, czy okonio-suma![]() ![]() Maniek |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 06.12.2012 22:05
|
Dokładnie![]() ![]() Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Maciej Marchwiak |
Dodany dnia 08.12.2012 20:35
|
Zobacz, ile człowiek może się od ryb nauczyć ! - Nawet kultury ! |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Facebook - Lubię To: |
|
Przejdź do forum: |