Styczeń 2019
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz
Wszystko o szczupaku
Fora partnerskie
Ostatnio dodane fotki
2018
Łowca Ryby Roku
Damian Powęska
Nasz Banner
Translate
Logowanie
Aktualnie na stronie
Stop sieciom w PZW
Zobacz temat
Tarło szczupaka
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 07.03.2014 22:02
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 614 Data rejestracji: 02.12.12 |
Chciałem Wam zakomunikować, iż u mnie, na rozlewiskach i starorzeczach przyległych do Bugu, dzisiaj nasza herbowa ryba zaczęła przystępować do tarła. W niektórych miejscach woda po prostu aż się gotuje, krzepiący i przyjemny widok. A jak u Was ?
Maniek |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 07.03.2014 22:17
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Kąkolewo - Leszno Postów: 2630 Data rejestracji: 19.03.11 |
Zrób fotki i wrzuć. Albo filmik jakiś.
LUBIĘ RYBOWANIE ![]() |
|
|
Lukasz Karasiewicz |
Dodany dnia 07.03.2014 22:20
|
![]() Maniac House Manager ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 391 Data rejestracji: 23.05.13 |
Mariusz o Twoich szczupakach gotowych do tarła słyszałem już w niedzielę. Teraz czekam na informację czy już się wytarły i na zaproszenie (jeśli tylko zasłużyłem).
Uwolnij pasję |
|
|
Kamil Zaczkiewicz |
Dodany dnia 07.03.2014 22:25
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Dolnośląskie Postów: 2081 Data rejestracji: 13.02.14 |
Nie widziałem szczupaków, ale patrząc na temperaturę Odry wnioskuję, że i bolenie niebawem miłosne harce rozpoczną. O ile już tego nie zrobiły ![]() ![]() |
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 07.03.2014 22:32
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Wałbrzych Postów: 4953 Data rejestracji: 16.02.11 |
Rozumiem, że w tym roku Maniek rozporządzeniem wydanym na forum skrócisz okres ochronny?
Pozdrawiam, Arek. |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 07.03.2014 22:52
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 614 Data rejestracji: 02.12.12 |
Arek Pawlak napisał(a): Rozumiem, że w tym roku Maniek rozporządzeniem wydanym na forum skrócisz okres ochronny? Dokładnie tak. ![]() No właśnie trzeba będzie coś pomyśleć. Tak że gotujcie kijaszki i czekajcie na sygnał. ![]() Maniek |
|
|
Jacek Wrobel |
Dodany dnia 08.03.2014 09:24
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Mazowsze Postów: 3209 Data rejestracji: 13.02.13 |
U nas na płytkim zbiorniku ( od 40 cm do 80 cm ) już oddają się rozkoszy, miłosnych igraszek. I to zarówno na naszym mateczniku, gdzie jest ich "kilka" jak i na stawie gdzie łowimy. Tak że, chyba pierwszy rok gdzie zaczniemy w maju je łowić. Bo do tej pory, pomimo płytkiego, dobrze nagrzanego łowiska "kaczorki" zaczęły brać dopiero w drugiej połowie maja.![]() ***************************************************************************** " Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". - Pearl Buck |
|
|
Kris |
Dodany dnia 08.03.2014 09:28
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Wągrowiec Postów: 2285 Data rejestracji: 09.05.13 |
Arek Pawlak napisał(a): Rozumiem, że w tym roku Maniek rozporządzeniem wydanym na forum skrócisz okres ochronny? My zaczynamy sezon 1 kwietnia na Rybieńcu ![]() |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 15.03.2014 22:27
|
Na "rynku" pojawiło się masa szczupaka. Chyba pół wsi poszło z widłami na tarło- zaczeły iść duże sztuki- co bystrzejsi potrafią za jednym wyjściem wybić do 50kg niewytartego szczupaka. Już kilka lat tu jestem i różne rzeczy widzę, i do różnych już sie przyzwyczaiłem, ale tego jakoś wciąż nie mogę zdzierżyć- zrozumieć.
Maniek |
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 15.03.2014 22:38
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 846 Data rejestracji: 22.02.11 |
W moich stronach 20 lat temu było podobnie. Teraz niektórzy synowie kłusoli z nawyków odziedziczonych z mlekiem matki chodzą i szukają szczupaków , narzekają że nie te czasy . Trochę się z nich nabijam , żeby nie szczupaki ich na świecie by nie było bo z głodu by zeszli z tego świata.W lato ryby i grzyby , jesienią sarenki i zające w zimę kuropatwy i bażanty , dzik w sidła się trafił aby do przednówka tak mawiali kłusole , nieroby. Zawsze mieli układy z władzą . TABOR |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 15.03.2014 22:48
|
U mnie to też tradycja jak widze, tu z "dziada na dziada" chodziło sie na tarło- gadalem dzisiaj z nimi pod sklepem; trafiają się sztuki nawet ponad 10kg, a na przestrzeni lat to i takie po 20-30 sie trafiały. A w internecie piszą że ryb nie ma.
Maniek |
|
|
Maciej Marchwiak |
Dodany dnia 16.03.2014 00:18
|
![]() Maniac House Director ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 522 Data rejestracji: 11.10.11 |
.......taaaak .......tylko gdzie teraz dobre widły kupić ? A w internecie chyba prawdę piszą , bo byłem dzisiaj chyba ze dwie godziny - ani pyknięcia !
Camelot |
|
|
Robert |
Dodany dnia 16.03.2014 02:39
|
Maniac House Manager![]() Miejscowość: Postów: 236 Data rejestracji: 15.07.12 |
Mariusz Karpowicz napisał(a): Na "rynku" pojawiło się masa szczupaka. Chyba pół wsi poszło z widłami na tarło- zaczeły iść duże sztuki- co bystrzejsi potrafią za jednym wyjściem wybić do 50kg niewytartego szczupaka. Już kilka lat tu jestem i różne rzeczy widzę, i do różnych już sie przyzwyczaiłem, ale tego jakoś wciąż nie mogę zdzierżyć- zrozumieć. U mnie to też tradycja jak widzę, tu z "dziada na dziada" chodziło sie na tarło- gadałem dzisiaj z nimi pod sklepem; trafiają się sztuki nawet ponad 10kg, a na przestrzeni lat to i takie po 20-30 sie trafiały. A w internecie piszą że ryb nie ma. Mariusz bo nie ma !!!!!!!,uwierz mi nie wszędzie jest tak jak jeszcze u Ciebie ale jak tak dalej będzie jak opisujesz to i do Ciebie zawita posucha . Ja nad wodę z wędka pierwszy wybrałem się jakieś 30 lat temu i pamiętam czasy ze ryb było więcej. Szedłem po cichutku nad byle dołek sadzawkę i obserwowałem jak okonie ,plotki sobie pływają całymi stadkami .Potem brałem leszczynianka zakładałem gliche i na spawalniczek z korka po winie ew z pióra gęsi babcinej sobie łowiłem . Kuzwa czy nie można czegoś zrobić z takimi bydlakami.Mariusz kapuj ich gdzie trzeba ,no chyba jakoś trzeba reagować na takie zachowania bo naprawdę nie długo gówno będziemy łowić,jeden łowi w okresie ochronnym i jeszcze się tym chwali całemu światu nie liczy się z konsekwencjami bo czuje się bezkarny a inni polują czym się da i tez maja wszystko w dupie Jak bydlaki stoją na targu i jawnie handlują to przecież można im przyjebać takie kary ze się nie pozbierają. Na takich handlujących można nasłać Urząd skarbowy-na pewno nie maja założonej działalności gospodarczej PSR- z zapytaniem skąd maja ryby które są w okresie ochronnym a może i Sanepid - bo jak się handluje żywnością to chyba trzeba mieć jakieś badania itp. Każdy powinien reagować na patologie ,jeśli sam nie czuje się na silach to wystarczy mieć tel do odpowiednich służb w swoim rejonie ,robić zdjęcia dzwonić wiem ze nie które służby maja w głębokim poważaniu takie problemy ale trzeba to zgłaszać niech na 10 zgłoszeń raz dojdzie do interwencji . .Sorrki ale się wkurzyłem. Edytowane przez Robert dnia 16.03.2014 02:47 |
|
|
Mariusz Karpowicz |
Dodany dnia 16.03.2014 08:35
|
Ja też sie wkurzam, ale jest postęp; moi znajomi, znaczy Ci z którymi się kumpluję już nie chodza- wywstydziłem ich i pomogło. Kapowałem ich jakieś 4 lata temu, jak tylko zacząłem tu przyjeżdzać, ale myślicie, że ktoś o tym nie wie? Tak jak pisałem, to miejscowa tradycja, kultywowana z dziada pradziada. Jak wtedy narobiłem szumu, i wykorzystałem znajomości, to zrobili akcję- dość popisową; Straż leśna, Policja, Straż Rybacka i Graniczna- wszyscy razem okrażyli las i wszystkie drogi dojazdowe i ....... nie złapali nikogo, tzn złapali ale nikogo nie ukarali, bo wystarczyło, że wyrzucił worek z rybami i oścień w krzaki i tyle, i dalej rowerkiem se pojechał. Tak więc musieli by złapać na gorącym, a żadne służby w bagna nie chcą iśc- jak coś to wolą poczekać na drodze. Pociesza mnie tylko fakt, że podobno coraz mniej ludzi chodzi już na tarło, za to martwi przyzwolenie społeczne i chęć ludzi do kupowania takiej pokancerowanej ościeniem-pełnej ikry ryby. Maniek |
|
|
km73 |
Dodany dnia 16.03.2014 13:14
|
![]() Maniac House Chief ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Postów: 1235 Data rejestracji: 06.11.13 |
Robert, Maniek, Każdego (lub prawie) to wku...ia co się wyrabia z tarlakiami. Razem z Maćkiem też widujemy jak "kolesie" łowią u nas na zastoisku leszcze na "sławiczek" z sumowym hakiem. Najgorsze, że robią to głównie w tygodniu jak jesteśmy w pracy. W tym roku nie planuję patrzeć na to biernie, tylko dzwonić, dzwonić, dzwonić. Ważne jest to co napisał Maniek odnośnie społecznego przyzwolenia... Niestety jak jest popyt to i podaż. Tak było kiedyś z radiami samochodowymi na bazarach, z muzyczno - filmowymi piratami, itp. Ale właśnie to co napisał Robert odnośnie kontroli takich sy-synów to jeden z elementów walki z patologią. Oczywiście pod warunkiem, że kontrolujący nie jest np. teściem kontrolowanego, bo i tak ukręcą łeb sprawie ![]() Pozdrawiam, Maniek2, km73 |
|
|
Kris |
Dodany dnia 03.03.2015 00:24
|
![]() PIKEFINDER ![]() Mój blog: kliknij! Miejscowość: Wągrowiec Postów: 2285 Data rejestracji: 09.05.13 |
U nas szczupak już zaczyna się trzeć ![]() ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Facebook - Lubię To: |
|
Przejdź do forum: |